Ελλάδα -> Μακεδονία -> Χαλκιδικής
Χαλκιδικής
ΕλλάδαΜακεδονία

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ

Η Χαλκιδική είναι μια μεγάλη χερσόνησος στο Αιγαίο, κοντά στη Θεσσαλονίκη, που καταλήγει σε τρεις στενότερες, τα λεγόμενα "πόδια". Το πρώτο "πόδι" αποτελεί τη χερσόνησο της Κασσάνδρας με μεγαλύτερη πόλη την Κασσανδρεία. Το δεύτερο "πόδι" αποτελεί τη χερσόνησο της Σιθωνίας και το τρίτο την παγκοσμίως γνωστή χερσόνησο του Αγίου Όρους, που είναι γεμάτη μοναστήρια και αποτελεί αυτοδιοίκητο τμήμα του ελληνικού κράτους.

Η Χαλκιδική είναι ένας από τους πιο τουριστικούς νομούς της Ελλάδας, γιατί συνδυάζει αρχαιότητες και μοναστήρια, σπάνιες φυσικές ομορφιές, μεγάλα ξενοδοχειακά συγκροτήματα και καταπληκτικές ακρογιαλιές.

Από ιστορική άποψη διαθέτει τη μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους, όπου διατηρούνται από τη βυζαντινή εποχή (960 μ.Χ. και εξής) 20 μεγάλα μοναστήρια και πολυάριθμες σκήτες και κελιά με πάνω από 1.500 μοναχούς. Κάθε μονή και σκήτη αποτελεί ολόκληρο βυζαντινό μουσείο τόσο από άποψη αρχιτεκτονικής και φολκλόρ (με την αυστηρή ασκητική ζωή των μοναχών και τις πολλές εκκλησιαστικές ακολουθίες) όσο και από άποψη εικόνων βυζαντινών και μεταβυζαντινών κειμηλίων και αριστουργηματικών έργων τέχνης, που ελκύουν καθημερινά επισκέπτες από όλα τα μέρη του κόσμου. Αλλά και οι φυσικές ομορφιές του Αγίου Όρους είναι μοναδικές, με τα παρθένα δάση, τις καθαρές ακρογιαλιές κ.ά.

Το μεγάλο (ή δεύτερο) πόδι, δηλαδή η Σιθωνία – πέρα από τις ατέλειωτες αμμουδιές, τις πευκόφυτες ακρογιαλιές και τα γραφικά χωριά – διαθέτει εκατοντάδες ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλά κάμπινγκ σε ωραίες τοποθεσίες μπροστά στη θάλασσα, που παρέχουν εξαιρετικές και φθηνές υπηρεσίες. Επίσης στο παραθαλάσσιο χωριό του Μαρμαρά υπάρχει και φημισμένο καζίνο.

Το πρώτο "πόδι - χερσόνησος" είναι η Κασσάνδρα, που "βλέπει" στο Θερμαϊκό και Σιγγιτικό κόλπο, με μεγαλύτερες πόλεις την Κασσανδρεία, την Καλλιθέα, το Πευκοχώρι, τη Χανιώτη κ.ά., και παρουσιάζει μεγάλη τουριστική κίνηση χάρη στις μαγευτικές ακρογιαλιές της, στα μεγάλα και μικρά ξενοδοχειακά συγκροτήματα και στις χιλιάδες ενοικιαζόμενα δωμάτια ή διαμερίσματα κοντά στη θάλασσα, όπως και πολλά κάμπινγκ, κατασκηνώσεις κ.ά.

Ο νομός Χαλκιδικής – εκτός από τις τρεις αυτές τουριστικότατες παραθαλάσσιες χερσονήσους - "πόδια", έχει και ηπειρωτική έκταση, που αποτελεί τον κύριο κορμό (Κεντρική Χαλκιδική). Εκεί βρίσκονται η πρωτεύουσά της Πολύγυρος, η παραδοσιακή πόλη Αρναία και οι παραθαλάσσιες Ν. Μουδανιά, Ιερισσός, Ουρανούπολη, Ν. Καλλικράτεια κ.ά. Επίσης οι αρχαίες πόλεις Στάγιρα (πατρίδα του φιλοσόφου Αριστοτέλη), η Όλυνθος, η Ποτίδαια κ.ά. Σ' όλες αυτές τις περιοχές υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια με πολύ καλές υπηρεσίες.

Σπουδαία αξιοθέατα της Κεντρικής Χαλκιδικής είναι το κατάφυτο βουνό Χολομώντας γεμάτο από έλατα, ταβέρνες με κυνήγι και ξενώνες μέσα στο δάσος, καθώς και παραδοσιακά χωριά στους πρόποδες. Επίσης το περίφημο σπήλαιο των Πετραλώνων, όπου βρέθηκε ένα από τα αρχαιότερα ανθρώπινα κρανία της Ευρώπης και πολλά άλλα αξιοθέατα. Η Χαλκιδική είναι γεμάτη από ελιές και πεύκα και αποτελεί πόλο έλξης για τουρίστες απ' όλα τα μέρη του κόσμου.