ΜακεδονίαΚιλκίς
Τ.Κ.:611 00  
Τηλέφωνα:23410-
Υψόμετρο:275 μ.
Πληθυσμός:17.744 κάτοικοι
Ανήκει στο:Δ.Δ. Κιλκίς
Ανήκει στο:Δ. Κιλκίς
Ανήκει στο:Ν. Κιλκίς

ΚΙΛΚΙΣ

Ο Δήμος Κιλκίς απέχει 48 χιλιόμετρα από την Θεσσαλονίκη, 66 χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο "Μακεδονία" και 25 χιλιόμετρα από την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Καταλαμβάνει διοικητική έκταση 323,8 τετραγωνικών χιλιομέτρων και ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 25.000 περίπου κατοίκους. Οι περισσότεροι κάτοικοι έχουν προσφυγική καταγωγή, από τις λεγόμενες "αλησμόνητες πατρίδες" του Πόντου, της Ανατολικής Θράκης, της Ανατολικής Ρωμυλίας και της Στρώμνιτσας. Το Κιλκίς είναι χτισμένο στους πρόποδες του λόφου του Αγίου Γεωργίου και είναι το διοικητικό (πρωτεύουσα του ομώνυμου Νομού), οικονομικό, εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Μια σύγχρονη πόλη με μεγάλη κίνηση και οικοδομική δραστηριότητα, τράπεζες, πολλά εμπορικά καταστήματα και έντονη νυχτερινή ζωή.

Στην είσοδο της πόλης ξεχωρίζει ο λόφος του Ηρώου, στην κορυφή του οποίου βρίσκονται το Μνημείο των Πεσόντων της απελευθερωτικής μάχης του 1913 και το Πολεμικό Μουσείο. Μέσα στην πόλη βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σπάνια ευρήματα από την προϊστορική, ελληνιστική, ρωμαϊκή και βυζαντινή περίοδο. Στο λόφο του Αγίου Γεωργίου υπάρχει αμφιθέατρο, δημοτικό αναψυκτήριο, χώροι άθλησης & περιπάτου και το περίφημο Σπήλαιο και ο Ναός του Αγίου Γεωργίου.

Η πόλη του Κιλκίς, χαρακτηρίζεται από την παρουσία μνημείων που μαρτυρούν στοιχεία της ταυτότητας της αλλά και του ιστορικού της παρελθόντος.