Ελλάδα -> Κυκλάδες -> Φολέγανδρος
Φολέγανδρος
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΦΟΛΕΓΑΝΔΡΟΣ

Το γραφικό αυτό νησάκι βρίσκεται στα δυτικά της Σικίνου και στα ανατολικά της Μήλου. Το σχήμα του είναι στενόμακρο και το έδαφός του ορεινό με ψηλότερο σημείο τον Άγιο Ελευθέριο (415 μέτρα ύψος) και άγονο. Αντιπροσωπευτικό στοιχείο του νησιού είναι οι απόκρημνες και επιβλητικές ακτές του, που του δίνουν ένα μυστηριακό χαρακτήρα. Η Φολέγανδρος αποτελεί τον ιδανικό τόπο διακοπών για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές σε συνδυασμό με ρομαντικά τοπία. Τα γραφικά μονοπάτια ιδανικά για ξεκούραστες βόλτες και το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα γοητεύουν τον επισκέπτη και του χαρίζουν αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης.

Ιστορικά: Σχετικά με την ιστορική προέλευση του ονόματος του νησιού παρατηρείται διχογνωμία στις διάφορες ιστορικές πηγές. Μια εκδοχή ισχυρίζεται πως το όνομα Φολέγανδρος προέρχεται από τον γιο του βασιλιά Μίνωα Φολέγανδρο, ο οποίος πρώτος κατοίκησε στο νησί μαζί με άλλους Κρητικούς. Μια δεύτερη εκδοχή παρουσιάζει το όνομα «Φολέγανδρος» ως παραλλαγή μιας φοινικικής λέξης, εφόσον έρευνες έδειξαν πως και οι Φοίνικες κατοίκησαν στο νησί. Άλλοι λαοί που κατοίκησαν στη Φολέγανδρο ήταν οι Δωριείς, οι Κάρες και οι Λέλεγες. Κατά την περίοδο της Ρωμαιοκρατίας το νησί χρησιμοποιούνταν ως τόπος εξορίας των Ρωμαίων, ενώ κατά τους βυζαντινούς χρόνους ήταν εντελώς ακατοίκητο. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας η Φολέγανδρος προσχώρησε στο Δουκάτο της Νάξου (εκείνη την περίοδο λέγεται πως χτίστηκε και το ιστορικό κάστρο του νησιού). Αργότερα και συγκεκριμένα τον 16ο αιώνα το νησί περιήλθε στην κατοχή των Τούρκων, ενώ γύρω στο 1715 λεηλατήθηκε κατά τη διάρκεια πολέμου μεταξύ των Τούρκων και των Ενετών.

Αξιοθέατα: Η Χώρα του νησιού με το μεσαιωνικό στοιχείο, τα παραδοσιακά σπιτάκια που στολίζονται από ξύλινα χρωματιστά μπαλκόνια, τις κάτασπρες εκκλησίες, τα γραφικά πλακόστρωτα δρομάκια, τις μικρές πλατείες και τα ταβερνάκια, γοητεύει τον επισκέπτη. Επισκεφθείτε το Ενετικό κάστρο του 13ου αι. χτισμένο από τον Μάρκο Σανούδο, το σπήλαιο «Χρυσοσπηλιά» με τους εντυπωσιακούς γεωλογικούς σχηματισμούς (σταλαγμίτες και δισκοειδείς σταλακτίτες) και το σπήλαιο του Γεωργίτση, τους παλαιούς ανεμόμυλους στην τοποθεσία Άνω Μεριά και το εξωκλήσι των Αγίων Πάντων, μέρος του οποίου είναι χτισμένο μέσα σε βράχο. Ξεναγηθείτε στο λαογραφικό μουσείο στην Άνω Μεριά, με το ομοίωμα τοπικής αγροτικής οικίας. Προσκυνήστε στις εκκλησίες της Ελεούσας του 1530, της Παντάνασσας, της Αγίας Σοφίας, του Αγίου Αντωνίου και της Αγίας Αικατερίνης, του Αγίου Νικολάου, του Ταξιάρχη και της Παναγίας του 19ου αι. με την καταπληκτική θέα και το εντυπωσιακό καμπαναριό.

Κολύμπι. Απολαύστε το μπάνιο σας στις ακρογιαλιές Βάρδια, Άγιο Νικόλαο, Άγιο Γεώργιο, Λατινάκι, Πουντάκι, Αμπέλι, Λιβάδι, Λιβαδάκι και Βισέντζο. Επίσης, στην όμορφη παραλία της Λυγαριάς με τα γαλαζοπράσινα νερά, στον Καραβοστάση και στην Αγκάλη. Με εκδρομικό σκάφος μπορείτε να μεταφερθείτε στο Κάτεργο.

Τοπικά φαγητά. Τυροκομικά προϊόντα, κουλούρες ψημένες σε παραδοσιακό φούρνο, ζυμαρικά με κοτόπουλο ή κατσίκι ή κουνέλι γνωστά ως «ματσάτα», τυρόπιτα με κρεμμύδι γνωστή ως «καλασούνα», μέλι, μελόπιτα και γλυκό καρπούζι.

Χρήσιμα τηλέφωνα. (τηλ. κωδ. 22860) Κοινότητα Φολέγανδρου 41285, Αστυνομία 41249, Αγροτικό ιατρείο 41222, φαρμακείο 41540, ΕΛΤΑ 41299.

Συγκοινωνιακή σύνδεση. Στο νησί θα φτάσετε με πλοίο από τον Πειραιά (Λιμεναρχείο Πειραιά τηλ. 210 4226000-3).

ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Άγιος Ιωάννης, Δύο Αδελφοί και Κάτεργο.