Ελλάδα -> Κυκλάδες -> Σαντορίνη
Σαντορίνη
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ

Η Σαντορίνη θεωρείται ως ένα από τα πιο όμορφα νησιά όχι μόνο της Ελλάδας αλλά και ολόκληρου του κόσμου. Βρίσκεται στο νότιο άκρο των Κυκλάδων, απέχει 128 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, έχει έκταση 76 τ. χλμ. και 13.725 κατοίκους. Το σχήμα του νησιού μοιάζει με πέταλο που μέσα του κλείνει τα νησιά Θηρασία, Μικρή Καμένη και Μεγάλη Καμένη. Στο δυτικό μέρος του νησιού οι ακτές είναι ψηλές και απόκρημνες δίνοντάς του έτσι επιβλητικό ύφος ενώ στο ανατολικό τμήμα γίνονται αμμώδεις ή βοτσαλωτές. Το ηφαιστειογενές της έδαφος, οι μαύρες, κόκκινες και καφέ παραλίες της καθώς και το βαθύ μπλε χρώμα της θάλασσας θα συναρπάσουν ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη. Το κλίμα είναι μεσογειακό, οι βροχοπτώσεις είναι λίγες και οι πηγές περιορισμένες. Στο νησί υπάρχουν θερμομεταλλικές πηγές στο Μεγαλοχώρι 40°– 42° C, Κόκκινα Νερά και Πλάκα 28°– 30° C. Εκτός από τις βραχώδεις εκτάσεις, το υπόλοιπο έδαφος είναι πεδινό. Καλλιεργούνται αμπέλια, ντομάτες, όσπρια (περίφημη είναι η φάβα της Σαντορίνης) και λαχανικά. Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας στο Μέσα Βουνό (556 μ.). Το ηφαίστειο της Θήρας έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον Ελλήνων και ξένων επιστημόνων.

Μυθολογία - Ιστορία: Σύμφωνα με το μύθο, οι Αργοναύτες στην επιστροφή τους από την Κολχίδα σταμάτησαν στη Λιβύη όπου και φιλοξενήθηκαν από τον βασιλιά της Ευρύπολο, γιο του Ποσειδώνα. Ο Ευρύπολος τους χάρισε κατά την αναχώρησή τους ένα βώλο γης, ο οποίος τους έπεσε στη θάλασσα στο ύψος της Ανάφης δημιουργώντας έτσι την Καλλίστη, τη σημερινή Σαντορίνη. Κατά τους προϊστορικούς χρόνους πολλές ισχυρές σεισμικές δονήσεις και κατακρημνίσεις εξαφάνισαν την τεράστια πεδιάδα που βρισκόταν στο κέντρο του Αιγαίου και η οποία ένωνε την Ελλάδα με την Αφρική και την Ασία. Από την πεδιάδα το μόνο που έμεινε ήταν οι ψηλότερες κορυφές των βουνών της. Αποτέλεσμα της ηφαιστειακής δραστηριότητας της Θήρας ήταν η δημιουργία των νησιών Θήρα, Θηρασία, Ασπρονήσι, Παλιά Καμένη (157 μ.Χ.), Μικρή Καμένη (1570 μ.Χ.), Νέα Καμένη (1720 μ.Χ.) και Νέες Καμένες (1925-1930 μ.Χ.). Η αρχαία ονομασία του νησιού ήταν Στρογγύλη. Το σημερινό όνομα του νησιού οφείλεται στη μικρή εκκλησία Αγία Ειρήνη, Santa Irene, και άρχισε να γίνεται γνωστό από το 14ο αι. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν δείξει πως το νησί πρωτοκατοικήθηκε το 3000 π.Χ. από τους Κάρες. Ανασκαφές που πραγματοποιήθηκαν υπό την καθοδήγηση του ακαδημαϊκού Σπ. Μαρινάτου, το 1967, έφεραν στο φως σπουδαία αρχαιολογικά μνημεία που φανερώνουν έναν αξιόλογο πολιτισμό. Κατά τη διάρκεια των Περσικών πολέμων η Θήρα είχε υποταχθεί στους Πέρσες. Στη συνέχεια κυριαρχήθηκε από τους Σπαρτιάτες και το 426 π.Χ. από τους Αθηναίους. Το 404 π.Χ. η Θήρα απέκτησε την ανεξαρτησία της. Την περίοδο των εικονομαχιών πήρε μέρος στην επανάσταση του Αγαλιανού. Το 1207 κατακτήθηκε από τους Ενετούς, το 1269 από τους Βυζαντινούς και το 1537 από τον Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσσα.

Αξιοθέατα: Η αρχιτεκτονική της Σαντορίνης αγγίζει την τελειότητα. Θα θαυμάσετε τα ολόλευκα κτίρια που είναι κυριολεκτικά σκαρφαλωμένα πάνω στο βράχο, τα πλακόστρωτα πολυσύχναστα δρομάκια, την εντυπωσιακή καλντέρα (βύθισμα ηφαιστείου), το έντονο παραδοσιακό στοιχείο στα Φηρά και την Οία, τα αμέτρητα εκκλησάκια με τα καμπαναριά, την πανοραμική απεριόριστη θέα στο πέλαγος και στα γειτονικά νησάκια και φυσικά το πολυφημισμένο μαγευτικό ηλιοβασίλεμα. Στην πανέμορφη Χώρα του νησιού, τα Φηρά, θα συναντήσετε ένα μαγευτικό τοπίο που χαρακτηρίζεται από το έντονο κυκλαδίτικο στοιχείο και από την απεριόριστη θέα. Τα Φηρά είναι χτισμένα πάνω σε βράχο ύψους 260 μέτρων. Το μεγάλο υψόμετρο σας προσφέρει τη δυνατότητα να απολαύσετε εικόνες σπάνιας ομορφιάς με τα νησάκια Θηρασία, Παλαιά και Νέα Καμένη απλωμένα μπροστά σας. Τα παραδοσιακά ολόλευκα σπιτάκια με τις καμάρες σκαρφαλωμένα πάνω στον απότομο βράχο, τα πολυάριθμα εκκλησάκια, τα γραφικά αλλά και κοσμοπολίτικα δρομάκια, τα πολυτελή εστιατόρια στην άκρη του βράχου, τα ζαχαροπλαστεία με γλυκά μοναδικής ζαχαροπλαστικής τέχνης, τα τουριστικά μικρομάγαζα αλλά και τα υπερπολυτελή καταστήματα συνθέτουν μια σπάνια εικόνα που θα καλύψει απόλυτα όλες σας τις ανάγκες. Πλήθος τουριστών συγκεντρώνεται κάθε απόγευμα σε ψηλά σημεία του νησιού, για να απολαύσει το μαγευτικό ηλιοβασίλεμα με τα μοναδικά χρώματα να καθρεφτίζουν μέσα στα νερά του Αιγαίου. Από τα Φηρά προς το παλαιό λιμάνι έχετε τη δυνατότητα να μεταφερθείτε με το τελεφερίκ, με τα πόδια ή με τον παραδοσιακό τρόπο, τα γαϊδουράκια. Μπορείτε να επισκεφτείτε το αρχαιολογικό μουσείο με τη σπάνια συλλογή του από ευρήματα αρχαϊκών-ρωμαϊκών-γεωμετρικών και ελληνιστικών χρόνων (γλυπτά, πήλινα, κεραμικά, επιγραφές κ.α.), το μουσείο προϊστορικής Θήρας με απολιθώματα φυτών, ειδώλια, αγγεία, χάλκινα σκεύη, κοσμήματα, όπλα κ.α. καθώς και το Λαογραφικό μουσείο. Στη χώρα βρίσκονται η ορθόδοξη μητρόπολη και η καθολική με το καμπαναριό-ρολόι, το μοναστήρι της Αγίας Αικατερίνης των Δομινικανών καλογραιών (1596), το καθολικό μοναστήρι της Παναγίας του Ροδαρίου, το εκκλησάκι του Αγίου Στυλιανού χτισμένο στην άκρη του γκρεμού, το Μπελλώνειο πνευματικό κέντρο το οποίο διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες των Κυκλάδων με εκδόσεις του 18ου και 19ου αι., και το Μέγαρο Γκύζη του 1700 με τα ιστορικά έγγραφα της Καθολικής Επισκοπικής Θήρας (1573- 1819), παραδοσιακές φορεσιές του 16ου-19ου αι., πίνακες Ελλήνων και ξένων ζωγράφων, χάρτες κ.α. Το καλοκαίρι μπορείτε να απολαύσετε τις πολιτιστικές εκδηλώσεις «Ηφαίστεια» και το Διεθνές Μουσικό φεστιβάλ το μήνα Σεπτέμβριο.

Κολύμπι: Αξίζει να απολαύστε το μπάνιο σας στη σαγηνευτική κόκκινη παραλία με τον επιβλητικό ψηλό βράχο να δεσπόζει πίσω από αυτήν και τα πολυάριθμα φυσικά σκαλοπατάκια να οδηγούν προς την ακτή. Η Περίσσα, με την πλατιά μαύρη παραλία, την έντονη τουριστική κίνηση και τα πολλά μπαράκια σας προσφέρει μια νότα διασκέδασης παράλληλα με το μπάνιο σας. Στην παραδοσιακή Οία μπορείτε να απολαύσετε το μπάνιο σας στις παραλίες Αρμένη, Μπαξέδες, Αμμούδι, Αρμενάκι και του Περίβολου. Επίσης στις παραλίες του Μονόλιθου, του Βουρβούλου, του Εξωμύτη, στη μικρή Λευκή Παραλία, στα Πελόνια, στο Καμάρι και στο Ξηροπήγαδο.

Τοπικά φαγητά, ποτά και προϊόντα: Δοκιμάστε το πολυφημισμένο κρασί της Σαντορίνης, τη φάβα, τη μικρή άνυνδρη ντομάτα με τα παράγωγά της (σάλτσα), τους ρεβιθοκεφτέδες, τα «ραφιόλια» (πιτάκια με μυζήθρα τηγανητά), κολιό λιαστό στα κάρβουνα ή αλλιώς «γούνα», μακαρόνια με θαλασσινά, τα «κολόπια» (κολοκυθόπιτα ή σπανακόπιτα). Στα τοπικά προϊόντα του νησιού ανήκουν και τα παράγωγα της ηφαιστειακής δράσης όπως η γνωστή σε όλους ελαφρόπετρα.

Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ. 22860). Δήμος Θήρας 22231, Λιμεναρχείο 22239, Αστυνομία 22649, Αεροδρόμιο 33580, ΚΤΕΛ 23812, Ο.Α. Σαντορίνης 22493-22793, Κέντρο Υγείας 23123-4, 23333, Φαρμακεία 25310-23444-22700, ΕΛΤΑ 22238, Ταξί 22555, ΟΤΕ 22399.

Συγκοινωνιακή σύνδεση:

• Με αεροπλάνο από την Αθήνα (Ο.Α. Αθηνών τηλ. κέντρο 801 11 44444, κρατήσεις 2109666666, Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος 2103530000),

• με πλοίο από τον Πειραιά (Λιμεναρχείο Πειραιά 2104226000-3) και από τη Θεσσαλονίκη (Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης 2310531504-5).

ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Οία. Απέχει 10,5 χλμ. βορειοδυτικά της χώρας κι έχει 796 κατοίκους. Το παραδοσιακό ύφος του οικισμού ξεπροβάλει μέσα από τα νεοκλασικά αρχοντικά, τα μικρά εκκλησάκια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τα πολύχρωμα σπιτάκια. Η Οία, συνδυάζοντας άψογα το κλασικό με το μοντέρνο, προσφέροντας ένα τοπίο έντονου ρομαντισμού και αρκετές επιλογές για διασκέδαση, αποτελεί το τουριστικό κέντρο του νησιού. Από τον εξώστη προς την καλντέρα μπορείτε να απολαύσετε την καταπληκτική θέα προς τη Θηρασιά καθώς και το ωραιότερο ηλιοβασίλεμα στο Αιγαίο. Επισκεφθείτε το ναυτικό μουσείο, το παραδοσιακό υφαντήριο, το κάστρο του Αγίου Νικολάου, το Αμμούδι, τους ανεμόμυλους, τις εκκλησίες του Αγίου Σώστη, της Παναγίας της Πλατσανής, του Τιμίου Σταυρού, της Ανάστασης, του Αγίου Σπυρίδωνα και της Παναγίας του Ακάθιστου ύμνου.

Αθηνιός. Σε απόσταση 7 χλμ. νότια από τα Φηρά είναι το λιμάνι του νησιού με την έντονη τουριστική δραστηριότητα.

Ημεροβήγλι. Είναι ένα από τα ωραιότερα σημεία του νησιού, αφού προσφέρει καταπληκτική πανοραμική θέα στην καλντέρα. Απέχει 2,5 χλμ. ΒΔ από τα Φηρά κι έχει 464 κατοίκους. Επισκεφθείτε το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που είναι χτισμένο στην άκρη του βράχου, το βενετσιάνικο κάστρο Σκάρος με το εκκλησάκι της Θεοσκέπαστης στους πρόποδές του και το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου του 1674.

Μονόλιθος. Είναι παραθαλάσσιος οικισμός με πολύ όμορφη παραλία. Απέχει 7 χλμ. Α από τα Φηρά κι έχει 372 κατοίκους.

Ακρωτήρι. Βρίσκεται στην άκρη του νησιού, 9,5 χλμ. ΝΔ από τα Φηρά, κι έχει έντονο αρχαιολογικό και γεωλογικό ενδιαφέρον. Στην περιοχή ανακαλύφθηκε προϊστορικός οικισμός του 3000 π.Χ. περίπου. Από τα ευρήματα έχει προκύψει πως ήταν οικισμός πλουσίων και ευγενών. Σύμφωνα με τελευταίες επιστημονικές μελέτες, το 1645 π.Χ. ο οικισμός θάφτηκε κάτω από την ηφαιστειακή τέφρα. Ανάμεσα στα αρχαιολογικά ευρήματα, ονομαστές είναι οι τοιχογραφίες της «Άνοιξης», του «Αφρικανού», των «Δύο πυγμάχων» κ.α. Κατεβείτε τα πολλά σκαλάκια που είναι σκαλισμένα πάνω στο βράχο και απολαύστε το μπάνιο σας στην κόκκινη παραλία, μια περιοχή απίστευτου κάλλους και έντονου γεωλογικού ενδιαφέροντος.

Έξω Γιαλός. Απέχει 3,5 χλμ. Α από τα Φηρά. Είναι παραθαλάσσιος οικισμός με ένα μικρό λιμανάκι για βαρκούλες και καΐκια

Έξω Γωνιά. Απέχει 6,5 χλμ. ΝΑ από τα Φηρά κι έχει 326 κατοίκους.

Βλυχάδα. Απέχει 9,5 χλμ. Ν από τα Φηρά. Είναι παραθαλάσσια περιοχή με λιμάνι για μεγάλα καΐκια, βάρκες κτλ.

Καμάρι. Το Καμάρι με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του και το αρχαιολογικό του ενδιαφέρον θα εκπληρώσει κάθε σας επιθυμία. Απέχει 8,5 χλμ. από τα Φηρά κι έχει 1.379 κατοίκους. Η οργανωμένη παραλία, τα ταβερνάκια, οι καφετέριες, τα κέντρα διασκέδασης κ.α. είναι τα στοιχεία στα οποία οφείλεται η έντονη τουριστική κίνηση στην περιοχή. Ο οικισμός οφείλει τη ονομασία του στη λαξευμένη καμάρα πάνω σε βράχο από την αρχαιότητα, στο νότιο άκρο της παραλίας. Στο Καμάρι βρίσκονται και τα ερείπια της αρχαίας Θήρας, στη βραχώδη περιοχή του Μέσα Βουνού σε ύψος 334 μ. Μετά από τις ανασκαφές του αρχαιολόγου Χίλλερ Φoν το 1898 βρέθηκε ο ναός του Κάρνειου Απόλλωνα, το ηρώο του Θήρα, το θέατρο, ναοί Αιγυπτίων θεών και αρκετές επιγραφές επάνω σε βράχους. Επισκεφθείτε το παρεκκλήσι του Ευαγγελισμού, το εξωκλήσι της Ζωοδόχου Πηγής και την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου.

Πύργος Καλλίστης. Είναι ένα χωριό με παραδοσιακό ύφος, χτισμένο πάνω σε λόφο και με καταπληκτική θέα. Απέχει 4,5 χλμ. ΝΑ από τα Φηρά κι έχει 734 κατοίκους. Στην περιοχή βρίσκεται η αρχαιότερη εκκλησία του νησιού (10ος αι.), το Θεοτοκάκι. Θα θαυμάσετε τις πολύτιμες εικόνες, τα απομεινάρια τοιχογραφιών και το ξυλόγλυπτο τέμπλο.

Βόθωνας. Απέχει 4,5 χλμ από τα Φηρά, έχει 609 κατοίκους και είναι χτισμένος σε ρεματιά. Οι ανεμόμυλοι, το παραδοσιακό στοιχείο και οι εκκλησίες είναι τα στολίδια του οικισμού.

Μεσαριά. Απέχει 3 χλμ. ΝΑ από τα Φηρά κι έχει 1.089 κατοίκους. Είναι χτισμένο ανάμεσα από αμπελώνες. Θα θαυμάσετε τα εντυπωσιακά νεοκλασικά κτίρια, μεταξύ των οποίων το αρχοντικό του Αργυρού (1888), το οποίο λειτουργεί ως μουσείο.

Εμπορείο. Ο οικισμός έχει 1.775 κατοίκους κι απέχει από τα Φηρά 8 χλμ. Την περιοχή κοσμούν οι παλιοί ανεμόμυλοι, το κάστρο στο κέντρο της περιοχής και οι εκκλησίες του Αγίου Αρτεμίου, της Παναγίας (Κάλης) η οποία βρίσκεται μέσα στο κάστρο, του Αγίου Χαραλάμπους, του Αγίου Σπυρίδωνα, του Χριστού, της Παναγίας (Νέα), του Νικολάου του Μαρμαρίτη και το εξωκλήσι του Προφήτη Ηλία.

Βουρβούλος. Απέχει 3,5 χλμ. ΒΑ από τα Φηρά κι έχει 464 κατοίκους. Το παραδοσιακό στοιχείο γίνεται αισθητό μέσα από την αρχιτεκτονική των σπιτιών και των εκκλησιών της περιοχής. Στην παραλία υπάρχει κι ένα μικρό λιμανάκι για βάρκες και καΐκια.

Φοινικιά. Παραδοσιακός οικισμός που απέχει 10 χλμ. ΒΔ από τα Φηρά κι έχει 56 κατοίκους.

Καρτεράδος. Απέχει από τα Φηρά 2 χλμ. ΝΑ κι έχει 1.090 κατοίκους. Επισκεφθείτε τις πολυάριθμες εκκλησίες της περιοχής, του Αγίου Ιωάννη, της Αναλήψεως, της Παναγίας, του Αγίου Ζωσιμά, του Αγίου Νικολάου, του Αγίου Γεωργίου και την Παναγία την Κόκκινη στη Ρεματιά.

Περίσσα ή Πέρισσα. Είναι παραθαλάσσιος οικισμός που συγκεντρώνει κάθε χρόνο μεγάλο αριθμό τουριστών. Απέχει 10,5 χλμ. ΝΑ από τη Χώρα κι έχει 478 κατοίκους. Κοντά στη γκρι παραλία της περιοχής βρίσκεται το μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού δίπλα στο οποίο θα συναντήσετε απομεινάρια της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Ειρήνης.

Μεγαλοχώρι. Είναι από τους πιο παραδοσιακούς οικισμούς της Σαντορίνης. Το παλιό αρχιτεκτονικό στοιχείο έχει διατηρηθεί άψογα με τα παραδοσιακά σπιτάκια, τη γραφική πλατεία και τα δρομάκια. Απέχει 5,5 χλμ. Ν από τα Φηρά κι έχει 457 κατοίκους. Μεταξύ των πολλών εκκλησιών ξεχωρίζει η εκκλησία της Παναγίας των Εισοδίων με το ξυλόγλυπτο τέμπλο της, τις εικόνες από την Οδησσό και το εξαιρετικό μεταβυζαντινό «καλενδάριον».

Περίβολος. Απέχει 10,5 χλμ Ν από τη Χώρα. Ο οικισμός είναι παραθαλάσσιος με αρκετά ταβερνάκια και κέντρα διασκέδασης για τους νέους.

Μέσα Γωνιά. Ο οικισμός είναι γνωστός για τα οινοποιεία του. Απέχει 6 χλμ. ΝΑ από τα Φηρά κι έχει 79 κατοίκους. Επισκεφθείτε το οινοποιείο του Ρούσσου το οποίο άρχισε να λειτουργεί το 1836 και τη βυζαντινή εκκλησία της Επισκοπής του 11ου αι.

Γύρω νησιά. Θηρασία, Παλαιά και Νέα Καμένη, Ασπρονήσι και τα Χριστιανά (Χριστιανή, Ασκάνια, Εσχάτη).

Η Θηρασία

Μικρό νησάκι με έκταση 9 τ.χλμ. και 268 κατοίκους. Ανήκει στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Σαντορίνης. Το έδαφός του είναι πεδινό και το κλίμα του υγιεινότατο. Καλλιεργείται το αμπέλι και λίγο το κριθάρι. Βρίσκεται απέναντι από την Οία. Ο προφήτης Ηλίας είναι το ψηλότερο μέρος του νησιού με 294 μέτρα ύψος.

Ιστορία: Η Θηρασία είναι υπόλοιπο ενός μεγάλου νησιού, της Καλλίστης, που βυθίστηκε τμηματικά μετά από την έκρηξη ενός ηφαιστείου κατά τα προϊστορικά χρόνια (17ος αι. π.Χ). Στο νησί έχουν βρεθεί αξιόλογα προϊστορικά λείψανα του κυκλαδικού πολιτισμού.

Αξιοθέατα: Το λαϊκό αρχιτεκτονικό ύφος στα σπίτια και στις εκκλησίες, η μαγευτική θέα στη Σαντορίνη, Παλιά και Νέα Καμένη, το ειδυλλιακό ηλιοβασίλεμα και τα γραφικά ταβερνάκια θα σας μαγέψουν. Στο νησί υπάρχουν πολλές εκκλησίες, μερικές από τις οποίες είναι η εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, του Αγίου Ιωάννη, της Αγίας Ειρήνης, του Αγίου Δημητρίου, της Παναγίας της Γιάτρισσας, της Παναγίας των Εισοδίων, το εξωκλήσι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα και του προφήτη Ηλία. Στο νότιο τμήμα του νησιού σε απόσταση 3 χλμ. νότια από τη Χώρα βρίσκεται το μοναστήρι της Παναγίας από το οποίο μπορείτε να θαυμάσετε την απεριόριστη θέα.

Κολύμπι: Στον Κόρφο στην ομώνυμη παραλία και στις παραλίες της Ρίβας.

Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ. 22860) κοινότητα Οίας 71228, Αγροτικό ιατρείο Μανωλά 29144.

Συγκοινωνιακή σύνδεση: Με πλοίο από τη Σαντορίνη. (Λιμεναρχείο Σαντορίνης τηλ. 2286022239, πρακτορείο Σαντορίνης (Φηρά) τηλ. 22860 22220, 22127).

ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Ρίβα: Είναι το βόρειο λιμάνι του νησιού. Απέχει 4,5 χλμ από την χώρα και έχει 89 κατοίκους.

Κόρφος: Ένα μονοπάτι συνδέει τον οικισμό του Κόρφου με τον Μανωλά. Μπορείτε να γευματίσετε σε κάποιο από τα πολλά ταβερνάκια που βρίσκονται πάνω στο κύμα.

Ποταμός: Χωριό με έντονο παραδοσιακό ύφος. Απέχει 1 χλμ Δ από τη Χώρα κι έχει 30 κατοίκους. Στις 21 Σεπτεμβρίου γίνεται το πανηγύρι της Παναγίας της Γιάτρισσας και στις 6 Αυγούστου το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα στο ομώνυμο εξωκλήσι.

Γύρω νησιά: Η νησίδα Κίμινα στα νοτιοδυτικά του νησιού απέναντι από το ομώνυμο ακρωτήρι.