Σίφνος
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΣΙΦΝΟΣ

1. Φυσική εξέταση. Το πανέμορφο αυτό κυκλαδίτικο νησί βρίσκεται νοτιοανατολικά της Σερίφου και δυτικά της Πάρου. Είναι νησί ορεινό, με ψηλότερο σημείο τον Προφήτη Ηλία με 695 μέτρα υψόμετρο. Το έδαφος του νησιού μπορεί εύκολα να καλλιεργηθεί και μάλιστα είναι εύφορο, ενώ το κλίμα χαρακτηρίζεται από ήπιες εναλλαγές κατά τη διάρκεια των εποχών του έτους αλλά χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα. Το νησί στολίζουν με τη φυσική ομορφιά τους οι γραφικοί του κόλποι και όρμοι. Η Σίφνος θεωρείται ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. Θα μαγευτείτε από το αρχιτεκτονικό τοπίο του νησιού με τα ολόλευκα σπιτάκια με τις μπλε πινελιές, τα πλακόστρωτα δρομάκια ζωγραφισμένα με ασβέστη, τα γραφικά εκκλησάκια, τους παλαιούς ανεμόμυλους, τους εντυπωσιακούς περιστερώνες, τους αρχαίους πύργους και τα παραδοσιακά ταβερνάκια.

2. Ιστορική εξέταση. Πρόκειται για ένα νησί με πλούσια ιστορία το όνομα του οποίου λέγεται πως οφείλεται στον Σίφνο, γιο ενός μυθικού ήρωα της Αττικής του Σουνίου. Ως πρώτοι κάτοικοι του νησιού αναφέρονται οι Κάρες τους οποίους ακολούθησαν διαδοχικά οι Φοίνικες και οι Κρήτες. Έτσι φτάνουμε στα μισά του 11ου π.Χ. αιώνα, περίοδο κατά την οποία το νησί αποίκησαν οι Ίωνες. Από την εποχή εκείνη κι έπειτα το νησί άρχιζε να ακμάζει αγγίζοντας υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης τον 6ο περίπου π.Χ. αιώνα. Στην Σίφνο κατά την εποχή της αρχαιότητας λειτούργησαν πολλά και γνωστά λατομεία χρυσού και αργύρου, τα οποία ωστόσο ξαφνικά έπαψαν να λειτουργούν είτε λόγω εξαντλήσεως αποθεμάτων είτε λόγω πλημμύρας. Η Σίφνος συμμετείχε κι αυτή με τη σειρά της τόσο στην Α΄ όσο και στη Β΄ Αθηναϊκή Συμμαχία. Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας και μετά την ένταξή της στο Δουκάτο του Αιγαίου ή του Αρχιπελάγους κατακτήθηκε από διάφορους λαούς. Στη διάρκεια της τουρκικής κατοχής του νησιού η Σίφνος γνώρισε σημαντική πρόοδο σε όλους τους τομείς. Τέλος, το νησί συμμετείχε όπως και τα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων στην επανάσταση του 1821 διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην εξέλιξή του.

3. Αξιοθέατα. Βαδίζοντας στα δρομάκια του νησιού, ο επισκέπτης έχει την αίσθηση πως αντικρίζει έναν αψεγάδιαστο πίνακα ζωγραφικής. Η όμορφη Χώρα του νησιού, η Απολλωνία, πήρε το όνομά της από το θεό Απόλλωνα που λατρευόταν από τους κατοίκους. Τα κάτασπρα σπιτάκια με τις μπλε πόρτες, τα πλακόστρωτα σοκάκια με τα σκαλοπατάκια, οι εκκλησίες με τους γαλάζιους τρούλους και οι διάσπαρτοι περιστερώνες, είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν την εικόνα της.
Η Σίφνος διαθέτει πολλά αξιόλογα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Παναγίας της Ουρανοφόρας με τις πολύτιμες εικόνες και το περίτεχνο τέμπλο, της Παναγιάς της Ουρανοφόρας (στην Απολλωνία), της Παναγίας της Κόγχης με το μαρμάρινο τέμπλο, του Αγίου Συμεών χτισμένη σε απόκρημνο ψηλό σημείο, της Παναγίας της Ελεούσας του 17ου αι. με το ξυλόγλυπτο τέμπλο στο Κάστρο, της Κοίμησης της Θεοτόκου του 16ου αι., της Παναγίας της Πουλάτης χτισμένης σε βραχώδες ύψωμα, του Αγίου Σώζοντος με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, της Παναγίας της Άμμου (στον Αρτεμώνα), της Αγίας Μαρίνας με την καταπληκτική θέα, της Παναγίας της Καταβάτης κ.α. Τα μοναστήρια της Παναγίας της Χρυσοπηγής του 1650, της Παναγίας του Βουνού του 1813 (στον Πλατύ Γιαλό) με την ιστορική εικόνα της Παναγίας της Μαχαιρούσας, της Παναγίας «Τόσο Νερό», του Προφήτη Ηλία του Υψηλού, του Ταξιάρχη της Σκάφης του 8ου αι. (ακατοίκητη σήμερα), της Παναγίας των Φυρογιών, της Παναγίας της Βρύσης του 1600 (στα Εξάμπελα) κ.α. Ξεναγηθείτε στο λαογραφικό μουσείο της Απολλωνίας και στο αρχαιολογικό μουσείο του χωριού Κάστρο. Περιοχή μεγίστης αρχαιολογικής σημασίας αποτελεί η ακρόπολη του Αγίου Ανδρέα, αρχαιολογικός χώρος με ευρήματα που χρονολογούνται από τους νεολιθικούς έως και τους ελληνιστικούς χρόνους.

4. Κολύμπι. Απολαύστε το μπάνιο σας στις όμορφες παραλίες Φυκιάδα, Τσόπο, Καμάρες, Πουλάτη, Σεράλια. Επίσης, στον Πλατύ Γιαλό, στου Λαζάρου, στη Φασολού, στο Βλυχό, στην ακρογιαλιά της Χερρόνησου, στο Αποκοφτό, στις Σαούρες, στη Χρυσοπηγή και με σκάφος στα Βρουλίδια.

5. Τοπικά φαγητά και ποτά. Η Σίφνος φημίζεται για την τοπική κουζίνα. Ψάρια και θαλασσινά, ξινομυζήθρα, μαστέλο δηλ. αρνί με κρασί σε πήλινο, ρεβιθάδα, ρεβιθοκεφτέδες, κάππαρη, γλυκά ταψιού, λουκούμια, αμυγδαλωτά, πίτα με μέλι-αμύγδαλα- σουσάμι γνωστή ως μπουρέκι, κουραμπιέδες, παστέλι και κρασί.

6. Χρήσιμα τηλέφωνα. (τηλ. κωδ. 22840) Δήμος Σίφνου 31345, Λιμεναρχείο 33617, Αστυνομία 31210, Αγροτικό Ιατρείο 31315, Φαρμακεία 33033 - 33541, ΟΤΕ 33499, ΕΛΤΑ 31329.

7. Συγκοινωνιακή σύνδεση. Στο νησί θα μεταβείτε με πλοίο και ταχύπλοο από τον Πειραιά (Λιμεναρχείο Πειραιά τηλ. 2104226000-3).

ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Καταβατή. Χτισμένη στους πρόποδες του Προφήτη Ηλία, δίπλα στη Χώρα, βρίθει θρησκευτικών μνημείων. Στην περιοχή γεννήθηκε ο φιλόσοφος και θεολόγος Απόστολος Μακράκης (1831-1905).

Γύρω νησιά. Η νησίδα Κιτριανή με το εκκλησάκι της Παναγίας της Κυπριανής.