Σέριφος
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΣΕΡΙΦΟΣ

1. Φυσική εξέταση. Το όμορφο αυτό νησάκι βρίσκεται ανάμεσα από την Κύθνο και τη Σίφνο. Το έδαφος είναι βραχώδες και άγονο. Το κεντρικό τμήμα του νησιού είναι ορεινό με ψηλότερο σημείο τον Τούρλο, με 585 μέτρα υψόμετρο. Το κλίμα είναι εύκρατο με ελάχιστες βροχοπτώσεις. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και το ανόθευτο παραδοσιακό στοιχείο, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, οι πανέμορφοι όρμοι, τα γραφικά εξωκλήσια και τα αξιόλογα αρχαιολογικά μνημεία συνθέτουν την εικόνα της Σερίφου.

2. Ιστορική εξέταση. Το όνομα της Σερίφου παραμένει το ίδιο από την εποχή της αρχαιότητας . Στην ελληνική μυθολογία γίνεται συσχέτιση του νησιού αυτού των Κυκλάδων με τον μυθικό ήρωα Περσέα, ο οποίος βρέθηκε στην Σέριφο ύστερα από μια περιπλάνηση στα νερά του Αιγαίου όντας κλεισμένος μέσα σε ένα μπαούλο. Εκεί τους είχε κλείσει μαζί με την μητέρα του ο παππούς του και βασιλιάς του Άργους Ακρίσιος και τους πέταξε στη θάλασσα, στην προσπάθειά του να γλιτώσει από μια πιθανολογούμενη δολοφονία του από τον εγγονό του όπως είχε προβλέψει ένας χρησμός. Από τη Σέριφο λοιπόν όπου και ξεβράστηκε το μπαούλο ξεκίνησε η γνωστή περιπέτεια του Περσέα. Το νησί κατοικήθηκε αλλά και κατακτήθηκε από διάφορους λαούς κατά καιρούς, ωστόσο όλες οι ιστορικές πηγές αναφέρουν ως πρώτους κατοίκους του τους Θεσσαλούς. Στη συνέχεια κατακτήθηκε από Μακεδόνες, από Σπαρτιάτες, από Αιγυπτίους, ενώ συμμετείχε στην Α΄ και τη Β΄ Αθηναϊκή Συμμαχία. Κατά τη διάρκεια της Ενετικής κυριαρχίας στο νησί γύρω στον 14ο αιώνα η Σέριφος γνώρισε μεγάλη οικονομική άνθιση από την εκμετάλλευση των μεταλλείων της, εκμετάλλευση η οποία ήρθε εκ νέου στο προσκήνιο και στα νεότερα χρόνια της ιστορίας του νησιού και αποτέλεσε το θεμέλιο λίθο στην ανάπτυξη της οικονομίας του νησιού. Τέλος, σημαντικό ρόλο φαίνεται να έπαιξε το νησί της Σερίφου και στον ξεσηκωμό των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού την εποχή της Επανάστασης του 1821.

3. Αξιοθέατα. Φτάνοντας στο νησί θα σας υποδεχτεί η γραφική Χώρα με τα κάτασπρα χαμηλά σπιτάκια, τα πλακόστρωτα δρομάκια και τους αναπαλαιωμένους ανεμόμυλους. Στην κορυφή του λόφου θα συναντήσετε τα ερείπια ενετικού κάστρου το οποίο καταστράφηκε από πειρατές το 1210 και θα απολαύσετε την υπέροχη θέα στον όρμο και στα κοντινά νησάκια. Επισκεφθείτε τη γραφική πλατεία της Χώρας με τη μεταβυζαντινή εκκλησία του Αγίου Αθανασίου και το νεοκλασικό κτίριο του Δημαρχείου (1907). Ξεναγηθείτε στο λαογραφικό και αρχαιολογικό μουσείο της Χώρας με τη συλλογή από ευρήματα της υστεροελληνιστικής και της ρωμαϊκής περιόδου. Η Σέριφος διαθέτει και αξιόλογα θρησκευτικά μνημεία. Μερικές από τις εκκλησίες του νησιού είναι η βυζαντινή της Παναγίας του 10ου περίπου αι. με πολύτιμες τοιχογραφίες, του Χριστού του 1895 με το παρεκκλήσι της Αγίας Σοφίας, του Αγίου Γεωργίου, του Αγίου Ελευθερίου, του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή του Κάστρου, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου του 17ου αι., της Αγίας Θέκλας, του Αγίου Στεφάνου, της Παναγίας της Σκοπιανής, το μοναστήρι της Ευαγγελίστριας και το μοναστήρι των Ταξιαρχών με τα ανεκτίμητης αξίας ιερά κειμήλια, ένα από τα οποία είναι ο Ιερός Κώδικας. Μεγάλο γεωλογικό ενδιαφέρον προκαλεί το σπήλαιο του Κουταλά, στη θέση «Σταυρακόπουλου», με τους ποικιλόμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Στα νοτιοδυτικά από τη Χώρα βρίσκεται ο «Άσπρος Πύργος» των Ύστερων Κλασικών Χρόνων και ο «Θρόνος του Κύκλωπα».

4. Κολύμπι. Απολαύστε το μπάνιο σας στις εντυπωσιακές παραλίες Λιβάδι (μεγαλύτερη του νησιού), Λιβαδάκια, Αυλόμωνας, Ψιλή Άμμος, Λια, Άγιος Σώστης και Κένταρχος. Στις όμορφες ακρογιαλιές Αβεσσαλός, Άγιος Ιωάννης, Καράβι και Καλό Αμπέλι. Επίσης, στα Γάνεμα, Μαλλιάδικο, Κουταλά, Βαγιά, Συκαμιά, Γαλανή, Τσιλιπάκι και Πλατύ Γιαλό.

5. Τοπικά φαγητά και ποτά. Απολαύστε την αγαπημένη κυκλαδίτικη ρεβιθάδα, τις μαραθοτηγανίτες, το λιαστό χοιρινό «λούτζα», τα αρτοσκευάσματα, τη ξινομυζήθρα, τις ξερές ντομάτες και την κάππαρη, το μέλι, τα αμυγδαλωτά και το κρασί.

6. Χρήσιμα τηλέφωνα. (τηλ. κωδ. 22810) Δήμος Σερίφου 51210, Λιμεναρχείο 51470, Αστυνομία 51300, Αγροτικό ιατρείο 51202, ΕΛΤΑ 51239, ΟΤΕ 51399.

7. Συγκοινωνιακή Σύνδεση. Στη Σέριφο θα μεταβείτε με πλοίο και ταχύπλοο από τον Πειραιά (Λιμεναρχείο Πειραιά τηλ. 2104226000-3).

ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Άγιος Σώστης. Απέχει 6,5 χλμ. Α από τη Χώρα. Παραθαλάσσιο μέρος με το γραφικό όρμο Λια.

Λιόμαντρα. Αγροτικό χωριό που βρίσκεται σε απόσταση 8 χλμ. Δ από τη Χώρα. Επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Λιόμαντρας, της Αγίας Θέκλας και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.

Γύρω νησιά. Η νησίδα Σεριφοπούλα με το εκκλησάκι της Παναγίας, το Μικρονήσι, το Γλαρονήσι και ο Βούς.