Νάξος
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΝΑΞΟΣ

1. Φυσική εξέταση: Το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων με έκταση 428 τ. χλμ. Βρίσκεται ανατολικά από την Πάρο, στο κέντρο του Αιγαίου. Είναι νησί εύφορο, με κοιλάδες και πεδιάδες. Το κλίμα είναι μεσογειακό με περιορισμένες βροχοπτώσεις. Εξαιρετική ομορφιά χαρακτηρίζει το φυσικό τοπίο του νησιού αποτελούμενο από την επιβλητική καταπράσινη οροσειρά που διασχίζει το νησί από τα βόρεια προς τα νότια, τις πράσινες ρεματιές με το άρωμα της πικροδάφνης και τις χρυσαφένιες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά. Το ψηλότερο σημείο της οροσειράς είναι ο Ζας (Ζευς) με 1.004 μέτρα ύψος. Η εντυπωσιακή Νάξος με τα πλακόστρωτα σκεπαστά δρομάκια, τα κάτασπρα σπιτάκια, τα γραφικά χωριουδάκια και τα εξαίρετα ιστορικά μνημεία της θα σας γοητεύσει.

2. Ιστορία: Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο νικητής του Μινώταυρου Θησέας φεύγοντας από την Κρήτη πήρε μαζί του την Αριάδνη με σκοπό να την παντρευτεί στην Αθήνα. Κατά την επιστροφή του αναγκάστηκε να προσαράξει στη Νάξο, όπου και εγκατέλειψε την Αριάδνη. Ο Διόνυσος είδε την Αριάδνη, την αγάπησε και την παντρεύτηκε. Πρώτοι κάτοικοι του νησιού θεωρούνται οι Θράκες, οι Κάρες, οι Κρήτες και οι Ίωνες. Ο ηγεμόνας των Καρών Νάξος, 11ος αι. π.Χ., έδωσε το όνομά του στο νησί. Κατά τον Μεσαίωνα πήρε το όνομα Ναξία και στη συνέχεια το όνομα Αξία και Αξιά. Επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως η Νάξος από τα πρωτοκυκλαδικά χρόνια, 3200-2000 π.Χ., είχε ακμάσει εμπορικά και πολιτισμικά. Το 453 π.Χ. καταλήφθηκε από Αθηναίους κληρούχους, το 338 π.Χ. υποτάχθηκε στους Μακεδόνες και στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία των Πτολεμαίων, από τους οποίους εισήχθη η αιγυπτιακή θεολατρεία. Η Νάξος αποτέλεσε τόπο εξορίας για τους πολιτικούς εξόριστους της Ρώμης κατά τη διάρκεια των ρωμαϊκών εμφυλίων πολέμων. Στα Βυζαντινά χρόνια ανήκε στο θέμα του Αιγαίου και το 1204 υποτάχθηκε στον Μάρκο Σανούδο ο οποίος έγινε δούκας της Νάξου. Το 1537, το νησί πέρασε στην κυριαρχία του Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα. Το 1941 καταλήφθηκε από τους Ιταλούς και το 1943 από τους Γερμανούς από τους οποίους απελευθερώθηκε τον Οκτώβρη του 1944.

3. Αξιοθέατα: Κοντά στην είσοδο του λιμανιού βρίσκεται η Πορτάρα, το μοναδικό μνημείο που απέμεινε από τον αρχαϊκό ναό του Απόλλωνα. Την προσοχή σας θα τραβήξει το ενετικό Κάστρο στο λόφο της Χώρας, χτισμένο από τον Μάρκο Σανούδο, με τα βενετσιάνικα σπιτάκια που έχουν στις πόρτες τους μαρμάρινους θυρεούς, το αρχοντικό Δελαρόκα – Μπαρότσι του 13ου αι., τη Σχολή των Ουρσουλινών, τη μητρόπολη των Καθολικών του 13ου αι., την κατοικία του επισκόπου των καθολικών και τον πύργο της Νάξου με την έκθεση βυζαντινής χαρακτικής. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες της Παναγίας της Βλαχερνιώτισσας με το εξαιρετικό ξυλόγλυπτο τέμπλο και τις πολύτιμες εικόνες της Παναγίας της Απεραθίτισσας, της Αγίας Μαρίνας του 9ου αι., του Αγίου Ματθαίου, του Αγίου Μάμαντος του 9ου αι., της Παναγίας της Πρωτόθρονης του 9ου- 10ου αι., τη βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου και της Παναγίας Κεράς και τη μητρόπολη με το μαρμάρινο τέμπλο. Στη Χώρα μπορείτε να ξεναγηθείτε στο αρχαιολογικό μουσείο, με την πολύτιμη συλλογή από ευρήματα κυκλαδικού πολιτισμού και στο μουσείο της Μητρόπολης, στο οποίο φυλάσσονται ευρήματα μυκηναϊκής και γεωμετρικής περιόδου. Στο χωριό Απέραθος βρίσκονται τέσσερα εξαίρετα μουσεία, το αρχαιολογικό, το λαογραφικό, το γεωλογικό και της φυσικής ιστορίας. Επίσης, στην περιοχή Χαλκί το Εκκλησιαστικό, στο χωριό Τρίποδες το Λαογραφικό και στο Σαγκρί το Αρχαιολογικό μουσείο. Προσκυνήστε στα μοναστήρια του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου του 17ου αι., του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, της Παναγίας της Τριποδιώτισσας, της Παναγίας της Φανερωμένης, του Αγίου Ελευθερίου και στα εκκλησάκια του Αγίου Νικολάου, της Αγίας Άννας, των Αγίων Θεοδώρων, του Αγίου Προκοπίου, των Αγίων Αποστόλων, της Παναγίας της Αβδελιώτισσας κ.α.

4. Κολύμπι: Η Νάξος διαθέτει αρκετές αλλά και όμορφες παραλίες για όλα τα γούστα. Κολυμπήστε στην αμμουδιά του Αγίου Γεωργίου, στην Παχιά Άμμο, στην Ψιλή Άμμο, στις παραλίες της Αγίας Άννας, της Πλάκας, του Αγίου Προκοπίου, στη Γλυφάδα, στον Ορκό, στη Μικρή Βίγλα, στον Αλυκό, στο Καστράκι, στου Απόλλωνα, στην Αγιασσό, στο Πυργάκι, στον Άγιο Μάμα, στο Αμπράμι και στον Πάνορμο.

5. Τοπικά φαγητά: Λάδι, τυριά (μυζήθρα, γραβιέρα, ξινότυρο, ανθότυρο, κεφαλοτύρι), ντόπια κρέατα, ελιές, μέλι, γλυκά κουταλιού, λικέρ από κίτρα, κρασί και τσίπουρο.

6. Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ. 22850) Δήμος Νάξου 22717, Αστυνομία 22100, Λιμεναρχείο 22300, Αεροδρόμιο Νάξου 23969, Ο.Α. Νάξου 23292, Κέντρο Υγείας 23333, 23550, φαρμακεία 24477, 25718, 23037, 23183, 22241, ΚΤΕΛ 22291, ΟΤΕ 22399, ΤΑΞΙ 22444, ΕΛΤΑ 22211.

7. Συγκοινωνιακή σύνδεση: Θα μεταβείτε στο νησί:
με αεροπλάνο από την Αθήνα (Ο.Α Αθηνών αεροδρόμιο κρατήσεις 210 9666666, τηλ. κέντρο 8011144444, «Ελευθέριος Βενιζέλος» τηλ. 210 3530000),
με πλοίο από τον Πειραιά ή τη Ραφήνα (Λιμεναρχείο Πειραιά τηλ. 210 4226000-3, Λιμεναρχείο Ραφήνας τηλ. 2294022300, 22487, 28888, 22481) και
με ταχύπλοο από τον Πειραιά ή τη Ραφήνα.

ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Σαγκρί. Απέχει 12 χλμ. ΝΑ από τη Χώρα απαρτίζεται από το Άνω και το Κάτω Σαγκρί κι έχει 239 κατοίκους συνολικά. Επισκεφθείτε τις βυζαντινές εκκλησίες του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Αναργύρων του 13ου αι. και της Καλογρίτισσας, τους πύργους Μπαζαίου, Παλαιολόγου και Σομαρίπα-Δελαρόκα, καθώς και το ιερό της Δήμητρας στην περιοχή Γύρουλα, 3 χλμ. νότια από το Άνω Σαγκρί.

Ποταμιά. Απέχει 9 χλμ. ΝΑ από τη Χώρα κι έχει 236 κατοίκους. Απαρτίζεται από την Άνω, τη Μέση και την Κάτω Ποταμιά. Το χωριό είναι χτισμένο σε ορεινό σημείο με πλούσια βλάστηση και τρεχούμενα νερά. Θα θαυμάσετε τους μεσαιωνικούς πύργους του Κόκκου και του Μαγκάκη, το Απάνω Κάστρο του 13ου αι. και την εκκλησία του Αγίου Μάμαντος του 9ου αι.

Γύρω νησιά: Η νησίδα Παρθένος με το εκκλησάκι της Παναγίας και η βραχονησίδα Ασπρονήσι.