Ελλάδα -> Κυκλάδες -> Μικρές Κυκλάδες
Μικρές Κυκλάδες
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΟΙ ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

(Τα Κουφονήσια, η Σχοινούσα, η Δονούσα, η Ηράκλεια, η Κέρος και η Αντίκερος)

ΤΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

1. Φυσική εξέταση: Δύο μικρά νησάκια, το Πάνω και το Κάτω Κουφονήσι, που βρίσκονται ανάμεσα από τη Νάξο και την Αμοργό. Το Πάνω Κουφονήσι έχει 360 κατοίκους. Χαρακτηριστικά στοιχεία των νησιών είναι η παρθένα φύση, οι χρυσαφένιες παραλίες με τα γαλαζοπράσινα νερά, το έντονο ψαράδικο στοιχείο και οι εντυπωσιακοί βραχώδεις σχηματισμοί. Το Πάνω Κουφονήσι σημειώνει ικανοποιητική τουριστική ανάπτυξη, ενώ το Κάτω προσφέρεται για ημερήσιες εκδρομές.

2. Ιστορική εξέταση: Αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στο φως πρωτοκυκλαδικά μνημεία του 3000 π.Χ. Επιπροσθέτως, στο Πάνω Κουφονήσι υπάρχουν ευρήματα ιστορικών χρόνων. Κοντά στο Πάνω και στο Κάτω Κουφονήσι βρίσκεται η Κέρος, νησίδα η οποία υπήρξε αξιόλογο κέντρο του πανάρχαιου κυκλαδικού πολιτισμού. Εύρημα: "Ο αρπιστής της Κέρου" (Αρχαιολ. Μουσείο Αθηνών).

3. Αξιοθέατα: Στο Κάτω Κουφονήσι θα συναντήσετε ήρεμες ακρογιαλιές με κρυστάλλινα νερά. Στο Πάνω Κουφονήσι οι ομορφιές δεν περιορίζονται στο φυσικό τοπίο. Άσπρα σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, γραφικά δρομάκια, ψαρόβαρκες και καΐκια συνθέτουν την εικόνα ενός γαλήνιου και παραδοσιακού τοπίου. Μπορείτε να επισκεφθείτε τον αναπαλαιωμένο ανεμόμυλο, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, το μνημείο των Πεσόντων του 1912-1922, τις θαλάσσιες σπηλιές στο Γλαρονήσι και τον Προφήτη Ηλία στο ψηλότερο σημείο του νησιού. Εκδρομικά καραβάκια θα σας μεταφέρουν στο Κάτω Κουφονήσι και στο Γλαρονήσι. Το τελευταίο Σάββατο του Ιουνίου πραγματοποιείται στο νησί «η γιορτή του ψαρά».

4. Κολύμπι: Στο Πάνω Κουφονήσι: στο Πορί, εξωτική παραλία με χρυσαφένια αμμουδιά και γαλαζοπράσινα νερά, στο Λουτρό, στην Πλατιά Πούντα, στο Φανό και στον Παριανό. Στο Κάτω Κουφονήσι: Στο Νερό, στην Παναγία και στο Δέτη.

5. Τοπικά φαγητά: Ως παραδοσιακό ψαράδικο νησί έχει να προσφέρει μεγάλη ποικιλία σε ψάρια και θαλασσινά. Επίσης, δοκιμάστε τα ξεροτήγανα, τη μυζήθρα, το αγριοκάτσικο από τη γειτονική Κέρο και το παστέλι.

6. Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ. 22850) Κοινότητα Κουφονησίων 71379, Αστυνομία 71375, Αγροτικό ιατρείο 71370.

7. Συγκοινωνιακή σύνδεση: Με πλοίο από τον Πειραιά. (Λιμεναρχείο Πειραιά 2104226000-3).

ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ: Κέρος, Δασκαλειό, Κοπριά, Γλαρονήσι, Βούλγαρης, Δρίμα, Πλάκες, Σκάνδια, Λάζαρος, Άγιος Ανδρέας, Τσουλούφι, Πλακί και Αντίκερος.

Η ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

1. Ιστορική εξέταση. Η Σχοινούσα δεν έχει να δείξει ιδιαίτερα ιστορικά στοιχεία. Στο νησί έχουν βρεθεί μετά από ανασκαφές ερείπια μεσαιωνικών κάστρων και βασιλικών κτιρίων. Το νησί της Σχοινούσας λειτουργούσε ως άντρο πειρατικών ομάδων που δραστηριοποιούνταν στην ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων.

2. Φυσική εξέταση. Το πανέμορφο αυτό μικρό νησάκι ανήκει γεωγραφικά στις μικρές Κυκλάδες μαζί με τα Κουφονήσια και την Ηρακλειά. Χωροτακτικά βρίσκεται μεταξύ των δύο παραπάνω νησιών και έχει σχήμα μακρόστενο. Το έδαφος της Σχοινούσας είναι πεδινό με το ψηλότερο σημείο του νησιού να έχει υψόμετρο μόλις 133 μέτρων. Μερικά από τα χαρακτηριστικά στοιχεία του νησιού είναι οι όμορφες και ήρεμες παραλίες και το σπάνιας ομορφιάς φυσικό περιβάλλον.

3. Αξιοθέατα. Στο νησί της Σχοινούσας μπορεί να επισκεφτεί κανείς το μοναδικό λαογραφικό μουσείο, στο οποίο θα θαυμάσει αντικείμενα της τοπικής οικιακής, ενδυματολογικής και όχι μόνο παράδοσης παίρνοντας μια μικρή μόνο γεύση του τρόπου ζωής των κατοίκων. Το νησί διαθέτει και θρησκευτικού ενδιαφέροντος αξιοθέατα όπως είναι η εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου την οποία μπορεί να επισκεφτεί κανείς στη Μεσαριά, και η εκκλησία της Παναγίας της Ακαθής η οποία βρίσκεται στη καρδιά του νησιού στη Σχοινούσα ή Παναγιά. Αν βρεθείτε στο νησί την τελευταία Παρασκευή των Χαιρετισμών μπορείτε να επισκεφτείτε το πανηγύρι της εκκλησίας της Παναγίας Ακαθής. Αξιόλογα σημεία επίσκεψης είναι ο ορμίσκος Ψιλή άμμος και ο Γερο-Λιμιώνας, που αποτελούν μικρούς ορμίσκους απαράμιλλης ομορφιάς. Επισκεφτείτε επίσης τη σπηλιά του πειρατή, τους παραδοσιακούς μύλους και τα ερείπια μεσαιωνικών κάστρων.

4. Κολύμπι. Απολαύστε το μπάνιο σας στις παραλίες Βαζαίου και Λιώλιου, στο Λιβάδι, στον Αλμυρό, στις παραλίες της Αλυγαρίας, στη Φουντάνα και στο Τσιγκούρι. Ακόμη αξίζει να επισκεφτείτε τις μαγευτικές παραλίες της Ψιλής Άμμου, του Γερο-Λιμιώνα και του Φύκιου. Τέλος οι γραφικές ακτές Μερσίνι και Σιφνέικο ολοκληρώνουν το παζλ των παραλιών του νησιού.

5. Τοπικά φαγητά και ποτά. Απολαύστε ξεροτήγανα, αμπελοφάσουλα, αστακομακαρονάδες, «μελετίνια» (τυροπιτάκια με γέμιση αβγού, ζάχαρης και τοπικής μυζήθρας), διάφορα τοπικά τυροκομικά προϊόντα όπως λαδοτύρι, κεφαλοτύρι, ξινομυζήθρα. Αξίζει να δοκιμάσει κανείς φάβα και να πιεί το μοναδικό ρακόμελο (μέλι διαλυμένο και βρασμένο μαζί με ρακή)· πρόκειται για ένα ζεστό και χαλαρωτικό ρόφημα η γεύση του οποίου θα σας μείνει αξέχαστη. Τέλος, προϊόν της τοπικής ζαχαροπλαστικής τέχνης αποτελεί το παστέλι σε λεμονόφυλλα.

6. Χρήσιμα τηλέφωνα. (τηλ. κωδ. 22850) Κοινότητα Σχοινούσας 71170, Αγροτικό ιατρείο 71385, ΚΕΠ Σχοινούσας 74250.

7. Συγκοινωνιακή σύνδεση. Στη Σχοινούσα μπορείτε να φθάσετε με πλοίο από τον Πειραιά (Λιμεναρχείο Πειραιά 2104226000-3) και με πλοίο καθημερινά από τη Νάξο (Λιμεναρχείο Νάξου 2285022300).

Άλλα χωριά και νησιά

Μεσαριά. Απέχει 1,5 χλμ. Β της Σχοινούσας και αποτελεί έναν μικρό οικισμό οι κάτοικοι του οποίου ασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά με τις αγροτικές εργασίες

Μερσίνι. Απέχει 1,5 χλμ. Δ της Σχοινούσας. Εκεί θα συναντήσετε το μικρό και γραφικό λιμανάκι του νησιού.

Γύρω νησιά: Η νησίδα Γαϊδούρα, ο Αγριλός, το Ασπρονήσι και η Οφειδούσα.

Η ΔΟΝΟΥΣΑ

1. Φυσική εξέταση: Η Δονούσα είναι από τα πιο απομωνομένα νησιά των Κυκλάδων με έκταση 13,5 τ.χλμ. και 166 κατοίκους. Βρίσκεται ανάμεσα στην Άνδρο και τη Νάξο. Είναι έδρα της ομώνυμης κοινότητας της επαρχίας της Θήρας. Το έδαφός του είναι πετρώδες, άγονο και το σχήμα του ακανόνιστο. Αποτελεί ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ένα ήρεμο μέρος με άγρια φύση, παρθένες αμμουδερές παραλίες και γαλαζοπράσινα νερά να βρέχουν τις ακρογιαλιές. Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι ο Πάπας, 383 μ. Η Χώρα του νησιού είναι η Δονούσα (ή Σταυρός) στην οποία βρίσκεται και το λιμάνι και έχει 139 κατοίκους.

2. Ιστορία: Κατά τα Ρωμαϊκά χρόνια αποτελούσε τόπο εξορίας. Αρχαιολογικές έρευνες έφεραν στην επιφάνεια, το 1968, ερείπια οικισμού γεωμετρικής εποχής και αρκετά αγγεία υψηλής κεραμικής τέχνης.

3. Αξιοθέατα: Τα άσπρα σπιτάκια και τα γραφικά δρομάκια συνθέτουν το κυκλαδίτικο ύφος. Μπορείτε να επισκεφτείτε τη σπηλιά του τοίχου με τους υπέροχους σταλαχτίτες, τη φωκοσπηλιά στα ανατολικά του νησιού, το εκκλησάκι του Αγ. Γεωργίου, την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού, προστάτη του νησιού, της Παναγίας, του Αγ. Ιωάννη (1892), της Αγ. Σοφίας και το αρχαιολογικό μέρος με τα ερείπια του οικισμού της γεωμετρικής εποχής.

4. Κολύμπι: Στην αμμουδιά δίπλα στο λιμάνι, στο Βαθύ Λιμενάρι, στο Λιβάδι, στο Κένδρο, στις ακρογιαλιές της Καλοταρίτισσας και στο Φύκιο.

5. Τοπικά φαγητά και ποτά: καβουρμάς (κομμάτια χοιρινού τηγανισμένα σε λίπος), κατσίκι γεμιστό με ρύζι, αξιαλομυζήθρα (τυρί παρασκευασμένο από γιαούρτι), πατατάτο (κοκκινιστό κρέας με πατάτες), γιαπράκια (λαχανοντολμάδες), παστέλι και ρακόμελο.

6. Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ. 22850). Τηλ. κοινότητας 51600. Αγροτικού ιατρείου Δονούσας 51506.

7. Συγκοινωνιακή σύνδεση: με πλοίο από τη Νάξο ή την Αμοργό (Λιμεναρχείο Νάξου τηλ. 2285022300).

ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Καλοταρίτισσα: Παραθαλάσσιος οικισμός με 5 κατοίκους. Απέχει 10 χλμ. από τη Χώρα και βρίσκεται στο Βορειοανατολικό τμήμα του νησιού. Προσφέρει όμορφες ακτές, θαυμάσια θέα και δαντελωτές ακρογιαλιές.

Μερσίνη: Απέχει 6,5 χλμ. ανατολικά της χώρας. Είναι αγροτικός οικισμός με παραδοσιακά σπιτάκια και με 19 κατοίκους.

Νησάκια: Μοσχονάς, Σκουλονήσι, Μάκαρες, Μελάντιοι.

Η ΗΡΑΚΛΕΙΑ

1. Φυσική εξέταση: Μικρό νησάκι που ανήκει στις Μικρές Κυκλάδες, ένα σύμπλεγμα νησιών που αποτελείται από την Ηράκλεια, τη Σχοινούσα και τα Κουφονήσια. Έχει έκταση 18 τ. χλμ και η Χώρα έχει 48 κατοίκους. Βρίσκεται ανάμεσα στη Νάξο και την Ίο. Χαρακτηριστικό του νησιού είναι η άγρια ομορφιά σε συνδυασμό με το ήρεμο περιβάλλον. Αμμουδιές ελκυστικές, βραχώδεις εκτάσεις, βλάστηση, γραφικά μονοπάτια, μαγευτικοί όρμοι είναι κάποια από τα στοιχεία που θα σας γοητεύσουν. Στις θάλασσες του νησιού ζουν αρκετά προστατευόμενα είδη, όπως η θαλάσσια χελώνα Caretta caretta και η μεσογειακή φώκια Monachus monachus.

2. Ιστορία: Με βάση τα αρχαιολογικά ευρήματα του νησιού, πιθανολογείται πως πρωτοκατοικήθηκε το 3000 π.Χ.

3. Αξιοθέατα: Το σπήλαιο του Αγ. Ιωάννη θα σας ενθουσιάσει με τους πολυάριθμους και ποικιλόμορφους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, το φρούριο των ιστορικών χρόνων, το εκκλησάκι του προφήτη Ηλία στο ψηλότερο σημείο του νησιού με την μαγευτική θέα και ο επιβλητικός κατακόρυφος βράχος στην περιοχή του Μέριχα.

4. Κολύμπι: Παραλία του Αγ. Γεωργίου, Λιβάδι, Τουρκοπήγαδο. Με εκδρομικά καραβάκια μπορείτε να μεταφερθείτε στη βορινή σπηλιά, στην Αλιμιά, στο Μέριχα, στη Βουρκαριά, και στον Καρβουνόλακκο.

5. Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ. 22850) Κοινότητα Ηρακλειάς 71545, Αγροτικό ιατρείο Αγίου Γεωργίου 71177, Αγροτικό ιατρείο Παναγίας 71388.

6. Συγκοινωνιακή Σύνδεση: Με πλοίο από τον Πειραιά, (Λιμεναρχείο Πειραιά τηλ. 2104226000 -3).

7. Τοπικά φαγητά: Χυλοπίτες γνωστές ως "πιταρίδια", τυροπιτάκια με μυζήθρα γνωστά ως "μελετίνια", κεφαλοτύρι, φάβα, γεμιστό κατσίκι με ρύζι στο φούρνο και μέλι.

ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Παναγία: με 41 κατοίκους απέχει από τη Χώρα 4 χλμ. Στο χωριό πραγματοποιείται πανηγύρι της Παναγίας τον Δεκαπενταύγουστο και εσπερινός την παραμονή της γιορτής του Αγ. Ιωάννη στο σπήλαιο του Αγ. Ιωάννη.

Γύρω νησιά: Μικρός και μεγάλος Αβελάς ή Αβελονήσια και το Βενετικό.