Μήλος
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΜΗΛΟΣ

1. Φυσική εξέταση. Το ηφαιστειακό νησί της Μήλου είναι το νοτιότερο νησί των Δυτικών Κυκλάδων. Έχει έκταση 160 τ. χλμ. και 4.679 κατοίκους. Οι πολλοί γραφικοί όρμοι του νησιού με τις λευκόχρυσες αμμουδιές, τα καταγάλανα νερά, τους καταπληκτικούς γεωμορφολογικούς σχηματισμούς γοητεύουν τον επισκέπτη χαρίζοντάς του εικόνες που θα μείνουν χαραγμένες στη μνήμη του. Το νησί είναι λοφώδες με ψηλότερο σημείο τον Προφήτη Ηλία, 751 μέτρα. Το κλίμα της είναι γλυκό και η βλάστηση περιορίζεται σε μικρές πεδιάδες πλούσιας καλλιέργειας με ελιές, αμπέλια, εσπεριδοειδή, δημητριακά και κηπευτικά. Η Μήλος έχει σχήμα πετάλου που σχηματίζει ένα μεγάλο ηφαιστειογενή κόλπο, το Λιμάνι. Οι παραλίες του νησιού έχουν δύο όψεις εξίσου όμορφες. Η μία όψη είναι η ήρεμη και η γαλήνια, η άλλη όψη η απότομη με τους ποικιλόμορφους επιβλητικούς βράχους και τις μαγευτικές σπηλιές. Σε διάφορα σημεία του νησιού υπάρχουν ιαματικές πηγές γνωστές από την αρχαιότητα. Ο Ιπποκράτης στο σύγγραμμά του «Περί επιδημιών» αναφέρει περίπτωση ασθενή που κατέφυγε στα λουτρά της Μήλου. Η Μήλος διαφέρει από τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων: οι εντυπωσιακοί γεωλογικοί σχηματισμοί, οι ηφαιστιακές λευκές παραλίες, τα γαλαζοπράσινα νερά, οι γραφικοί όρμοι, τα εκκλησάκια, οι αρχαιολογικοί χώροι, τα μουσεία, το κάστρο με το ρομαντικό ηλιοβασίλεμα και τα ταβερνάκια είναι τα ελκυστικά σημεία της.

2. Ιστορία. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, η Μήλος είναι από τα πρώτα νησιά των Κυκλάδων που κατοικήθηκαν. Από τη μεσολιθική εποχή υπήρξε το σπουδαιότερο πολιτισμικό κέντρο λόγω της γεωγραφικής του θέσης, του φυσικού του λιμανιού και κυρίως του οψιανού, που είναι μαύρο υαλώδες ηφαιστειογενές πέτρωμα που χρησίμευε στην κατασκευή όπλων και αιχμηρών εργαλείων. Το 2000 π.Χ. κυριαρχήθηκε από τους Μινωΐτες, έπειτα από τους Μυκηναίους και το 1100 π.Χ. από τους Δωριείς. Οι Μήλειοι πήραν μέρος στη ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 π.Χ. Το 416 π.Χ. το νησί καταστράφηκε από τους Αθηναίους επειδή δεν συμμετείχε στην Αθηναϊκή Συμμαχία. Παρουσίασε μεγάλη οικονομική ακμή κατά την ελληνιστική και ρωμαϊκή περίοδο. Το 1207 ενώθηκε από τον Μάρκο Σανούδο με το δουκάτο της Νάξου. Το 1537 ο Χαϊρεντίν Μπαρμπαρόσα κατέλαβε το νησί. Το 1677 ο Ιωάννης Καψής, Μήλειος πειρατής, κατέλυσε τις τουρκικές αρχές και αυτοανακηρύχτηκε βασιλιάς της Μήλου. Η συμμετοχή του νησιού στην επανάσταση του 1821 ήταν αξιόλογη. Ένα από τα σημαντικότερα αρχαία έργα τέχνης που έχει να επιδείξει το νησί είναι το περίφημο άγαλμα της Αφροδίτης της Μήλου, το οποίο σήμερα εκτίθεται στο μουσείο του Λούβρου.

3. Αξιοθέατα. Στην πρωτεύουσα Πλάκα επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Κορφιάτισσας του 19ου αι. με τις πολύτιμες εικόνες κρητοβυζαντινής τέχνης και το εντυπωσιακό επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέμπλο, την εκκλησία της Αγίας Τριάδας του 17ου αι. στην οποία στεγάζεται το εκκλησιαστικό μουσείο της Μήλου, την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 1870 με τις αγιογραφίες των Εμμανουήλ και Αντωνίου Σκορδίλη, τον ιστορικό ναό του Αγίου Ιωάννη του Σιδεριανού και την εκκλησία της Θαλασσήτρας με την καταπληκτική θέα. Στην πόλη υπάρχουν τα μουσεία λαογραφικό-ιστορικό και αρχαιολογικό με την σπάνια συλλογή ευρημάτων από το 4000 π.Χ. έως και τους χριστιανικούς χρόνους. Επίσης, στον οικισμό Αδάμαντα μπορείτε να ξεναγηθείτε στο Εκκλησιαστικό και Μεταλλευτικό μουσείο. Ύψιστης σημασίας θρησκευτικό μνημείο αποτελούν οι Κατακόμβες της Μήλου, οι οποίες βρίσκονται έξω από την Πλάκα, στην Τρυπητή. Χρησιμοποιούνταν από τους πρώτους χριστιανούς ως τόπος λατρείας και ως κοιμητήριο από το 2ο έως και τον 5ο αι. Κατασκευάστηκαν σε ηφαιστειακό πέτρωμα κι έχουν συνολικό μήκος 185 μέτρα. Κοντά στις Κατακόμβες βρίσκονται τα ερείπια θεάτρου ρωμαϊκής εποχής. Μία από τις πιο εντυπωσιακές περιοχές του νησιού θεωρείται το Κλέφτικο, με τους ψηλούς λευκούς βράχους, τις λευκές νησίδες και την παραμυθένια θαλάσσια σπηλιά. Στο Μαρμαρά θα απολαύσετε ένα από τα ωραιότερα ηλιοβασιλέματα που έχετε δει και στο Σαρακίνικο θα εκπλαγείτε από τους λευκούς ηφαιστειογενείς σχηματισμούς, την εναλλαγή ηφαιστειακών υλικών και την ύπαρξη απολιθωμάτων. Η εικόνα θα σας δώσει την εντύπωση ότι βρίσκεστε στο φεγγάρι!

4. Κολύμπι. Απολαύστε το μπάνιο σας στη σπηλιά του Παπαφράγκα, στον Αδάμαντα στις ακρογιαλιές Παπικινού, Μπομπάρδα και Λαγκαδά. Στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην παραλία των Απολλωνιών, στη μεγάλη παραλία του Παλιοχωρίου, στον Άγιο Σώστη, στον Προβατά, στο Τσιγκράδο, στην Αγία Κυριακή, στο εντυπωσιακό Σαρακίνικο, στη Φυριπλάκα, στην παραλία της Πλάθιενας, στα Μανδράκια, στην ακρογιαλιά του Εμπορείου και στην παραλία της Χιβαδολίμνης.

5. Τοπικά φαγητά. Δοκιμάστε κόκορα κρασάτο, «πιταράκια» (τυροπιτάκια), ταραμοκεφτέδες, συκωταριά τηγανητή, «κλέφτικο», μπουγιουρντί, αχινομακαρονάδα, «ντάκος», αστακομακαρονάδα, «κουφέτο» (γλυκό του κουταλιού με μέλι), άσπρη κολοκύθα και αμύγδαλα.

6. Χρήσιμα τηλέφωνα. (τηλ. κωδ. 22870) Δήμος Μήλου 21370/21380, Αστυνομία 21378, Λιμεναρχείο 22100, Κέντρο Υγείας 22700-2, Φαρμακεία 21405, 21240, ΕΛΤΑ 21214.

7. Συγκοινωνιακή σύνδεση. Στο νησί μπορείτε να μεταβείτε με αεροπλάνο από την Αθήνα (Ο. Α. Αθηνών, τηλ. κέντρο 8011144444, κρατήσεις 210 9666666, αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» 2103530000), με πλοίο ή ταχύπλοο από τον Πειραιά (Λιμεναρχείο Πειραιά τηλ. 2104226000-3).

ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Αδάμας. Απέχει από την Πλάκα 4 χλμ. κι έχει 1.289 κατοίκους. Στον οικισμό βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. Στην παραλία του υπάρχουν τουριστικά καταστήματα, ταβέρνες, καφετέριες και ξενοδοχεία.

Αγία Κυριακή. Απέχει 14 χλμ. από τη Χώρα και είναι χωριό με παραθεριστική κίνηση και με όμορφη παραλία.

Εμπορειός. Απέχει από την Πλάκα 19,5 χλμ. κι έχει 48 κατοίκους. Είναι ένας ήσυχος παραθαλάσσιος οικισμός. Στην περιοχή Ριβάρι, κοντά στον οικισμό, βρίσκεται ένας υδροβιότοπος ο οποίος αποτελεί πέρασμα αποδημητικών πτηνών. Στις 27 Ιουλίου γίνεται το πανηγύρι του Αγίου Παντελεήμονα.

Απολλώνια. Απέχει 11,5 χλμ από τη Χώρα κι έχει 250 κατοίκους. Ο οικισμός έχει όμορφη παραλία, παραδοσιακά ταβερνάκια και γραφικό λιμανάκι. Με φέριμποτ μπορείτε να μεταφερθείτε στη γειτονική Κίμωλο.

Μανδράκια. Απέχουν 3,5 χλμ. από τη Χώρα. Το ψαράδικο στοιχείο στο χωριό είναι έντονο. Οι δαντελωτές του παραλίες θα σας γοητεύσουν.

Ζεφυρία. Απέχει από την Πλάκα 9 χλμ. κι έχει 219 κατοίκους. Μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού.

Κλήμα. Απέχει από τη Χώρα 3,5 χλμ. Οικισμός ψαράδων χτισμένος σε παραδοσιακό στυλ.

Κλέφτικο. Βρίσκεται στο νοτιοδυτικό άκρο του νησιού και χαρακτηριστικό του είναι η σπάνια φυσική ομορφιά. Θεωρείται από τα πιο όμορφα σημεία του νησιού. Στην περιοχή θα μεταφερθείτε με εκδρομικά σκάφη που ξεκινούν από τον Αδάμαντα και από την παραλία του Κήπου.

Παλιοχώρι. Απέχει από τη Χώρα 13 χλμ. Είναι παραθαλάσσιος οικισμός με όμορφες παραλίες και βραχώδεις ακτές.

Τρυπητή. Απέχει 2 χλμ. από την Πλάκα κι έχει 489 κατοίκους. Είναι γραφικό χωριό με όμορφο ηλιοβασίλεμα, πανοραμική θέα, σπηλιές και πλακόστρωτα δρομάκια. Στον οικισμό βρίσκονται και οι περίφημες Κατακόμβες των πρώτων χριστιανών.

Προβατάς. Παραθαλάσσιος οικισμός που απέχει 12,5 χλμ. από τη Χώρα.

Φυριπλάκα και Τσιγκράδο. Χρυσαφένιες παραλίες με γαλαζοπράσινα νερά κι έντονη τουριστική κίνηση. Βρίσκονται σε απόσταση 14,5 χιλιομέτρων από την Πλάκα.

Φυλακωπή. Βρίσκεται μεταξύ του Αδάμαντα και των Απολλώνιων. Απέχει 9 χλμ. από τη Χώρα. Η περιοχή είναι γνωστή για τα σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Αχιβαδολίμνη ή Χιβαδολίμνη. Απέχει 11 χλμ. από τη Χώρα. Πίσω από την παραλία της περιοχής σχηματίζεται μια μικρή λίμνη με αχιβάδες από την οποία προήλθε και η ονομασία της.

Φυροπόταμος. Απέχει 3 χλμ. από την Πλάκα και είναι οικισμός ψαράδων, με βραχώδη ακρογιαλιά.

Γύρω νησιά:
Γλαρονήσια: Ηφαιστειογενείς βραχονησίδες απέναντι από τη Φυλακωπή. Την προσοχή σας θα τραβήξουν οι μικρές θαλασσινές σπηλιές με τα υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά. Το συνολικό τοπίο θα σας εντυπωσιάσει!
Ακραδιές: Βρίσκονται κοντά στο βόρειο τμήμα της Μήλου. Στη Μικρή Ακραδιά βρίσκεται φάρος και λείψανα Πρωτοβυζαντινών και Μεσοβυζαντινών οικισμών.
Ερημόμηλος ή Αντίμηλος: έχει υψόμετρο 671 μέτρα και απότομες ακτές. Στο νησί αυτό ζει ένα σπάνιο είδος αγριοκάτσικου.
Επίσης: Αρκούδες, Ανάνες και η νησίδα Παξιμάδι.