Κύθνος
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΚΥΘΝΟΣ

1. Φυσική εξέταση: Η Κύθνος ή Θερμιά απέχει 52 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά, έχει έκταση 99 τ. χλμ. και 1.535 κατοίκους. Βρίσκεται βόρεια της Σερίφου και νότια της Κέας κι έχει σχήμα μακρόστενο. Το νησί είναι ορεινό με πολλά φαράγγια. Η βλάστηση της Κύθνου περιορίζεται σε λίγες συκιές και μερικά αμπέλια στις πλαγιές. Χαρακτηριστικό στοιχείο του νησιού είναι τα παραδοσιακά σπιτάκια κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, τα γραφικά δρομάκια ζωγραφισμένα από ασβέστη με νησιώτικη θεματολογία , οι χρυσαφένιες αμμουδερές παραλίες, οι δαντελωτές ακρογιαλιές και τα καλντερίμια. Η Κύθνος φημίζεται για τις ιαματικές πηγές της. Το ψηλότερο σημείο είναι το Κακόβολο με υψόμετρο 355 μέτρα.

2. Ιστορική εξέταση: Από τους πρώτους κατοίκους του νησιού ήταν οι Δρύοπες στους οποίους οφείλεται και το όνομα του νησιού, μιας και ο αρχηγός τους ονομαζόταν Κύθνος. Αρκετές αναφορές γίνονται στα έργα του Αριστοτέλη σχετικά με το μοντέλο διοίκησης της Κύθνου, γεγονός το οποίο καταδεικνύει ότι το νησί αυτό αποτελούσε κατά την αρχαιότητα πρότυπο ευνομούμενης πολιτείας. Παράλληλα, πολλοί ήταν και οι Ρωμαίοι οι οποίοι εξορίστηκαν στο νησί αυτό την περίοδο της ρωμαιοκρατίας. Το 1292 η Κύθνος καταστράφηκε από τον ναύαρχο της Αραγωνίας. Το 1537 κυριαρχήθηκε από τους Τούρκους οι οποίοι κατά το τέλος του 16ου αι. έσφαξαν όλους τους άνδρες του νησιού. Το 1770 καταλήφθηκε από τους Ρώσους. Την περίοδο του ξεσηκωμού των Ελλήνων ενάντια στον τουρκικό ζυγό, η Κύθνος αποτέλεσε ένα από τα πρώτα νησιά που σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης. Ένα ακόμη γεγονός που συνδέεται άμεσα με την Κύθνο έχει μείνει στη ιστορία με το όνομα «Κυθνιακά». Πρόκειται για επεισόδια τα οποία έλαβαν χώρα μεταξύ Ελλήνων επαναστατών και κυβερνητικών στρατευμάτων κατά την προσπάθεια των πρώτων να απελευθερώσουν πολιτικούς κρατουμένους που κρατούνταν στο νησί κατόπιν εντολής του βασιλιά Όθωνα.

3. Αξιοθέατα: Οι παραθαλάσσιοι οικισμοί με τα κυκλαδίτικα σπιτάκια, οι αξιόλογες παλιές εκκλησίες, τα γραφικά εξωκλήσια, τα αρχαιολογικά ευρήματα είναι κάποια από τα στοιχεία του νησιού που θα σας γοητεύσουν ιδιαίτερα. Επισκεφθείτε την περιοχή της αρχαίας Κύθνου στο «Βρυόκαστρο». Αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως ιερό αφιερωμένο στη Θεά Δήμητρα, σπήλαια, θεμέλια βωμών κ.α. Επιπροσθέτως, θα δείτε τα ευρήματα (αγγεία, ειδώλια, κοσμήματα κ.α.) του αρχαιολόγου Αλέξανδρου Μαζαράκη- Αινιάνα. Στο χωριό Δρυοπίδα υπάρχει ένα σπήλαιο με υπέροχους σταλακτίτες που ονομάζεται Καταφύκι. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και δύο μουσεία, το Λαογραφικό και το Βυζαντινό με μια σπάνια συλλογή από ευαγγέλια, εικόνες και άλλα εκκλησιαστικά αντικείμενα. Μπορείτε να προσκυνήσετε στις εκκλησίες της Αγίας Τριάδας, του Αγίου Σάββα (17ος αι.), της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα (17ος αι.), του Προφήτη Ηλία με την πανοραμική θέα, του Αγίου Μηνά με το ξυλόγλυπτο τέμπλο, της Παναγίας της Κανάλας, της Παναγίας της Φλαμπουριανής, της Παναγίας της Στρατηλάτισσας κ.α. Λίγο έξω από τη Χώρα θα συναντήσετε το μοναστήρι της Παναγίας του Νίκους.

4. Κολύμπι: Απολαύστε το μπάνιο σας στις γραφικές παραλίες του Μέριχα, των Λουτρών, στην ακρογιαλιά του οικισμού Αγία Ειρήνη, στο βόρειο τμήμα στην παραλία Αλυκή, Στυφό, Τρίβλακα, Δίβλακα. Πηγαίνοντας νοτιοανατολικά θα συναντήσετε τις παραλίες της Πετρούσας. Στις παραλίες Σχοινάρι, Ποτάμια, Μαρουλά, Καβουροχέρι, Σαράντου, Άγιος Σώστης, Μαμάκου. Στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη, στο Βασιλικό και στην Αγγουρίτσα.

5. Τοπικά φαγητά: Λουκάνικα, άσπρο τυρί τρίμμα, Θερμιώτικη τυρόπιτα, τυροκροκέτες ή αλλιώς «σφουγκάτα», μαριναρισμένα ψάρια ή «σαβόρι», «σίγλινο» δηλ. χοιρινό με λίπος, «κολόπια» (πίτα με σπανακόρυζο) και παστέλι.

6. Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ. 22810) Δήμος Κύθνου 31277, Λιμεναρχείο 32290, Αστυνομία 31201, Αγροτικό ιατρείο 31202, ΕΛΤΑ 31239, ΟΤΕ 31499, ταξί 31407, 31272.

7. Συγκοινωνιακή σύνδεση: Με πλοίο από τον Πειραιά και το Λαύριο. (Λιμεναρχείο Πειραιά τηλ. 210 4226000-3, Λιμεναρχείο Λαυρίου 22920 25249).

ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Άγιος Ιωάννης. Απέχει 7,5 χλμ. Α από τη Χώρα. Παραθαλάσσιος οικισμός με πρωτοκυκλαδικά αρχαιολογικά ευρήματα.

Γαϊδουρόμαντρα. Απέχει 22 χλμ. Ν από τη Χώρα και διαθέτει μια πολύ όμορφη αμμουδιά.

Γύρω νησιά: Άγιος Λουκάς, Πιπέρι, Μέριχα, Βρυοκαστράκι και η βραχονησίδα Μέριχα.