Κίμωλος
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΚΙΜΩΛΟΣ

Η Κίμωλος απέχει λιγότερο από ένα ναυτικό μίλι από τη Μήλο. Έχει έκταση 35,71 τ. χλμ. Το έδαφός της είναι ηφαιστειογενές και βραχώδες, έτσι η βλάστηση περιορίζεται σε μερικές ελιές και αμπέλια. Το κλίμα του νησιού είναι ήπιο και μαλακό. Το νησί αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους αποζητούν γαλήνια τοπία και καθαρές παραλίες.

Ιστορικά. Το όνομα του νησιού οφείλεται στον Κίμωλο, τον πρώτο κάτοικό του. Το 1207 μ.Χ. προσαρτήθηκε στο δουκάτο της Νάξου από τον Μάρκο Σανούδο. Το 1537 καταλήφθηκε από τον Χαϊρεδίν Μπαρμπαρόσα. Το 1770-1774 υποτάχθηκε στους Ρώσους.

Αξιοθέατα. Στην Κίμωλο θα συναντήσετε το κυκλαδίτικο στοιχείο στα ολόλευκα σπιτάκια και στα πολλά εκκλησάκια. Οι εκκλησίες που ξεχωρίζουν είναι του Χριστού, 16ος αι., του Αγίου Χρυσοστόμου, 17ος αι. και της Ευαγγελίστριας, 17ος αι. Στην τοποθεσία «Ελληνικό» συναντά κανείς αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα της μυκηναϊκής και μεταγενέστερης περιόδου. Στην κορυφή του Παλαιόκαστρου σώζονται ερείπια μεσαιωνικού φρουρίου κι ένας από τους 4 πύργους του. Στη Βρωμόλιμνη, στα βόρεια του νησιού, μπορείτε να μεταφερθείτε με καΐκι και να επισκεφθείτε τη σπηλιά.

Κολύμπι. Στην αμμουδιά της Ψάθης, στο Ρέμα, στη Γούπα, στην Αλυκή με τα ταβερνάκια, στη Μπονάτσα, στη Γούπα, στα Πράσα και στα Ελληνικά.

Τοπικά φαγητά. Δοκιμάστε τη «λαδένια» (ψωμί με ντομάτα και κρεμμύδι), μανούρι, σαλιγκάρια, χταπόδι στιφάδο, τηγανητό καλαμάρι και μέλι.

Χρήσιμα τηλέφωνα. (τηλ. κωδ. 22870) Κοινότητα Κιμώλου 51218, Κέντρο Υγείας 51222, Αστυνομία 51205, ΕΛΤΑ 51304.

Συγκοινωνιακή Σύνδεση: Με πλοίο από τον Αδάμαντα Μήλου (Λιμεναρχείο Αδάμαντα τηλ. 22870 23360).

ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Άγιος Ανδρέας. Σε πολύ μικρή απόσταση βρίσκεται το νησάκι του Αγίου Ανδρέα ή Δασκαλειό.

Η Πολύαιγος και οι νησίδες Άγ. Ευστάθιος, Άγ. Γεώργιος, Άγ. Ανδρέας, Θερμονήσια και Πρασονήσι.