Ελλάδα -> Κυκλάδες -> Αντίπαρος
Αντίπαρος
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΑΝΤΙΠΑΡΟΣ

Η Αντίπαρος είναι ένα μικρό νησί 4 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της Πάρου με έκταση 38 τ. χλμ. και 1.011 κατοίκους. Έχει χαμηλούς λόφους, χρυσές αμμουδιές με ρηχά γαλαζοπράσινα νερά. Το νησί αποτελεί τον ιδανικό προορισμό για όσους αναζητούν ήσυχες διακοπές.

Ιστορικά: Στο Σάλιαγκο, ένα νησάκι μεταξύ Πάρου και Αντίπαρου ανακαλύφθηκε νεολιθικός οικισμός που χρονολογείται περίπου στο 4000 π.Χ. Έτσι ενισχύθηκε η άποψη ότι τα δύο νησιά ήταν ενωμένα όταν κατά τη νεολιθική εποχή εμφανίστηκε ο πρώτος άνθρωπος. Στην αρχαιότητα η Αντίπαρος ονομαζόταν Ωλίαρος. Η σύγχρονη ονομασία της ξεκίνησε από τους νεότερους χρόνους, τον 13ο αι. Το νησί κατακτήθηκε από τους Ενετούς τον 15ο αι., πέρασε στην κυριαρχία των Τούρκων το 1556 και στη ρωσική κυριαρχία το 1770-1774. Οι κάτοικοι της Αντίπαρου πήραν μέρος στην επανάσταση του 1821.

Αξιοθέατα: Στην ανατολική πλευρά του νησιού στο λόφο του Αγ. Ιωάννη βρίσκεται το περίφημο σπήλαιο που αμέτρητα σκαλοπάτια οδηγούν στις αίθουσες με τους ημιδιαφανείς λευκούς και σε υπέροχα σχήματα σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Την είσοδο του σπηλαίου κοσμεί ένας σταλαγμίτης με ανθρώπινη μορφή. Ένας ακόμη σταλαγμίτης ξεχωρίζει από τους άλλους τόσο για το ύψος του (8 μέτρα) όσο και για την ονομασία του "τράπεζα", αφού λέγεται πως ο ιερέας που συνόδευε τον Γάλλο πρεσβευτή Ντε Νουαντέλ στην Κωνσταντινούπολη τέλεσε εκεί θεία λειτουργία τη νύχτα των Χριστουγέννων το 1673. Στο σταλαγμίτη είναι γραμμένο το εξής: "Εδώ, ο Χριστός γιόρτασε καταμεσής της νύχτας του 1673". Στην είσοδο του σπηλαίου βρίσκεται και το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννη του Σπηλιώτη – 18ος αι. Κοντά στο λιμάνι του νησιού βρίσκεται ο Σιφναίικος Γιαλός, το ενετικό κάστρο του 15ου αι. Η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική του νησιού με τα άσπρα σπιτάκια, τα γραφικά εξωκλήσια, τα πλακόστρωτα δρομάκια μαγεύει τον επισκέπτη. Επισκεφτείτε τις θαλάσσιες σπηλιές και τα γύρω νησάκια. Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι ο Προφήτης Ηλίας (301 μ.).

Συγκοινωνιακή Σύνδεση: Στο νησί μπορείτε να μεταφερθείτε με πλοίο από την Πούντα και την Παροικιά της Πάρου (Λιμεναρχείο Πάρου: 22840-21240).

Τοπικά φαγητά και ποτά: ξινομυζήθρα, ντόπιο κατσίκι, κρασί, χταπόδι στα κάρβουνα, αγριοκούνελο στιφάδο, κεφαλοτύρι, τσικουδιά, κόκορας ή κατσίκι κοκκινιστό με μακαρόνια, κουραμπιέδες.

Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ. 22840) Αγροτικό Ιατρείο τηλ 61219, φαρμακείο 61621, Αστυνομία 61202, Λιμεναρχείο 61485, ΕΛΤΑ 61223, Κοινότητα Αντίπαρου 61570.

ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΑ

Σωρός (τηλ. κωδ. 22840). Βρίσκεται στο ΝΑ τμήμα του νησιού, έχει 14 κατοίκους και απέχει 9,5 χλμ από τη Χώρα. Μπορείτε να επισκεφθείτε το ξωκλήσι της Παναγιάς της Φανερωμένης στο οποίο γίνεται πανηγύρι στις 8 Σεπτεμβρίου. Τηλ. κοινότητας 61570.

Άγιος Γεώργιος (τηλ. κωδ. 22840). Παραθαλάσσιος οικισμός με 35 κατοίκους που βρίσκεται απέναντι από το νησί Δεσποτικό. Νοτιοανατολικά από τον οικισμό βρίσκονται υπέροχες θαλάσσιες σπηλιές που ονομάστηκαν από τους κατοίκους "επιτάφιος". Καραβάκια μπορούν να σας μεταφέρουν στο νησάκι Δεσποτικό και στις γειτονικές παραλίες. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε το εξωκλήσι του προφήτη Ηλία που είναι χτισμένο στο υψηλότερο σημείο του νησιού και το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου. Απέχει 11,5 χλμ ΝΔ από τη Χώρα και έχει 31 κατοίκους. Τηλ. κοινότητας 61570.

Γύρω νησιά. Δεσποτικό: Βρίσκεται στα ΝΔ της Αντίπαρου και απέχει 6,6 χλμ. Έχει όμορφες αμμουδερές παραλίες. Αρχαιολογικές έρευνες έχουν φέρει στο φως αξιόλογα μνημεία. Χαρακτηρίζεται ως θρησκευτικό κέντρο από τον 7ο αι. έως και τους ρωμαϊκούς χρόνους. Βόρεια του νησιού βρίσκεται η νησίδα Τσιμηντήρι και νοτιοδυτικά η νησίδα Στρογγυλό. Ρευματονήσι: Ιδιόκτητη νησίδα. Σάλαγκο: Βρίσκεται μεταξύ Αντίπαρου και Πάρου. Έχει βρεθεί ο αρχαιότερος στο Αιγαίο περιτοιχισμένος οικισμός. Νησίδες: Διπλό, Κάβουρας και Μαγρινές, που βρίσκονται στα βόρεια της Αντίπαρου.