Ανάφη
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΑΝΑΦΗ

1. Φυσική εξέταση: Το όμορφο αυτό νησάκι βρίσκεται ανατολικά της Σαντορίνης (12,5 ναυτικά μίλια). Το έδαφός του είναι ορεινό με ψηλότερο σημείο τον Άγιο Ηλία, 582 μ. Οι κρυστάλλινες παραλίες, τα μονοπάτια ιδανικά για βάδισμα και εξερεύνηση, οι αρχαιολογικοί τόποι, οι δαντελωτές ακρογιαλιές, τα γραφικά ξωκλήσια, με τη μονή της Παναγίας Καλαμιώτισσας πάνω σε γιγάντιο βράχο, είναι κάποια από τα στοιχεία που συνθέτουν την ξεχωριστή εικόνα του νησιού. Η Ανάφη αποτελεί το ιδανικό μέρος για όσους αναζητούν ήρεμες διακοπές και μαγευτικά φυσικά τοπία.

2. Ιστορική εξέταση: Το όνομά της έχει ιστορική προέλευση. Όταν οι Αργοναύτες επέστρεφαν από την Κολχίδα, συνάντησαν μεγάλη θαλασσοταραχή έξω από την Ανάφη. Τότε προσευχήθηκαν στον Απόλλωνα κι εκείνος έδιωξε την αντάρα, με αποτέλεσμα να "αναφανεί" μπροστά τους το νησί, όπου και αγκυροβόλησαν, ονομάζοντάς το "Ανάφη". Στα νεότερα χρόνια πολλοί Αναφιώτες εγκαταστάθηκαν στους πρόποδες της Ακρόπολης της Αθήνας δημιουργώντας έτσι με μικρά αυθαίρετα πυκνοδομημένα παραδοσιακά σπιτάκια τον γραφικό συνοικισμό "Αναφιώτικα".

3. Αξιοθέατα: Τα ολόλευκα σπιτάκια, οι παλιές εκκλησίες, τα γραφικά δρομάκια, τα ασβεστωμένα σκαλάκια και τα αρχαιολογικά μνημεία θα τραβήξουν την προσοχή σας. Επισκεφθείτε τις εκκλησίες του Αγίου Σπυρίδωνα, του Αγίου Νικολάου, της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Αθανασίου. Επίσης, τα μοναστήρια της Παναγίας της Καλαμιώτισσας και της Ζωοδόχου Πηγής.

Ξεναγηθείτε στο αρχαιολογικό μουσείο, επισκεφθείτε στο λόφο Καστέλι τα λείψανα της αρχαίας πόλης, στο Δοκάρι τη μαρμάρινη ρωμαϊκή σαρκοφάγο, στον Κάλαμο το ρωμαϊκό ταφικό συγκρότημα και στον όρμο Κατελιμάτσα τα διάσπαρτα ερείπια της αρχαίας πόλης.

4. Κολύμπι: Στον όρμο του Αγίου Νικολάου, στη Φλαμουρού, στο Μεγάλο Ποταμό, στην Καμένη Λαγκάδα, στα Πράσα, στον όρμο του Αγίου Γεωργίου, στο Κλεισίδι, στο Κατσούνι, στον Έξω Ρούκουνα, στον Άγιο Ιωάννη, στα Κατελιμάτσα, στο Μοναστήρι, στους Αγίους Αναργύρους, στο Δρέπανο, στο Λιβόσκοπο και στα Χάλαρα.

5. Τοπικά φαγητά: Δοκιμάστε τα "παραγεμιστά" (σκαλτσούνια με σουσάμι και μέλι), κακαβιά, σαλιγκάρια, φάβα, θυμαρίσιο μέλι, γλυκά του κουταλιού και το «κουφέτο» (αμύγδαλα με μέλι).

6. Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ.: 22860). Κοινότητα Ανάφης 61226, Αστυνομία 61216, Αγροτικό Ιατρείο 61215, ΕΛΤΑ 61203.

7. Συγκοινωνιακή σύνδεση. Στο νησί θα μεταβείτε με πλοίο από τον Πειραιά (Λιμεναρχείο Πειραιά τηλ. 2104226000-3).

ΓΥΡΩ ΝΗΣΙΑ

Φτένα, Μακρά και Παχειά ή Αναφόπουλο.