Ίος
ΕλλάδαΚυκλάδες

ΙΟΣ

Η Ίος θεωρείται από τα πιο όμορφα νησιά των Κυκλάδων. Βρίσκεται ανάμεσα στην Πάρο και τη Σαντορίνη και απέχει 111 ναυτικά μίλια από τον Πειραιά. Έχει έκταση 103 τ. χλμ. και 1.862 κατοίκους. Το έδαφος είναι άγονο, ορεινό με κρυσταλλοσχιστώδη πετρώματα αλλά με κλίμα υγιεινό. Οι δαντελωτές ακτές του νησιού, οι πολλοί γραφικοί κολπίσκοι, οι αμμουδερές παραλίες, τα 365 γραφικά ξωκλήσια και η Χώρα πάνω από το λιμάνι με τα κάτασπρα σπιτάκια της σκαρφαλωμένα πάνω στο λόφο, τους ανεμόμυλους και τα γραφικά δρομάκια της αποτελούν τις κυριότερες ομορφιές του νησιού. Τα μαγευτικά φυσικά τοπία, η κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική και η πλούσια νυχτερινή ζωή είναι το μυστικό για το οποίο κάθε χρόνο το νησί κατακλύζεται από τουρίστες. Το ψηλότερο σημείο του νησιού είναι το βουνό Πύργος με 713 μέτρα ύψος.

Ιστορία: Η παράδοση λέει πως η Ίος είναι ο τόπος που έχει ταφεί ο Όμηρος. Στην περιοχή Πλακωτός αρχαιολογικές ανασκαφές έφεραν στο φως αρχαίους τάφους παλαιότερους και από την εποχή του Ομήρου. Η ιστορική πορεία του νησιού ήταν παρόμοια με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων. Κατά τη βυζαντινή περίοδο χτίστηκε το Παλαιόκαστρο στη βορειοανατολική πλευρά του νησιού. Η Ίος καταλήφθηκε από τους Ενετούς και στη συνέχεια από τους Τούρκους. Έλαβε μέρος στην επανάσταση του 1821 και το 1830 ενσωματώθηκε στο ελληνικό κράτος.

Αξιοθέατα - μνημεία: Το εκκλησάκι του Αγίου Νικολάου γύρω από το οποίο βρίσκονται τα ερείπια του μεσαιωνικού κάστρου, η αρχαία πόλη της Ίου, η βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμιώτισσας του 18ου αι. χτισμένη σε απόκρημνο βράχο, οι εκκλησίες του Αγίου Γεωργίου, της Αγίας Αικατερίνης, του Χριστού, του Ευαγγελισμού, του Ταξιάρχη, του Αγίου Βασιλείου, της Ζωοδόχου πηγής, της Παναγίας της Καθολικής, του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου, του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, του Αγίου Ανδρέα, της Αγίας Κυριακής, των Αγίων Αναργύρων με πανοραμική θέα, του Αγίου Παντελεήμονα και της Αγίας Θεοδότης χτισμένη πάνω σε ερείπια αρχαίου ναού. Το θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης", στο οποίο γίνονται οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού, τα ερείπια Ρωμαϊκού Υδραγωγείου στον οικισμό της Αγίας Θεοδότης, το Αμοιραδάκειο Μέγαρο στο οποίο στεγάζονται το αρχαιολογικό μουσείο και το δημαρχείο και οι ανεμόμυλοι.

Κολύμπι: Στην πανέμορφη αμμουδερή παραλία του Μυλοπότα. Στην Αγία Θεοδότη, στα Διαμούδια, στις Τρεις Κλεισιές, στον Κάλαμο, στις Πλάκες, στου Παπά, στο Ντόμινο, στο Αυλάκι του Κάστρου.

Τοπικά φαγητά: Φασόλια με σπανάκι, γλυκά κουταλιού, χταπόδι ψητό, νιώτικο κρασί, αγκινάρες γεμιστές, ρεβιθοκεφτέδες, μυζηθρόπιτες, γαρίδες σαγανάκι, παστέλι, ξινοτύρι και καλασούνια (τηγανητές πίτες με μυζήθρα, μέλι και ζάχαρη).

Χρήσιμα τηλέφωνα: (τηλ. κωδ. 22860) Δήμος Ιητών 91505, Αστυνομία 91222, Αγροτικό Ιατρείο 91227, Φαρμακείο 91562, Λιμεναρχείο 91264, ΕΛΤΑ 91235, ΟΤΕ 92099.

Συγκοινωνιακή σύνδεση: Από τον Πειραιά με φέριμποτ ή ταχύπλοο. (Λιμεναρχείο Πειραιά τηλ.: 210 4226000-3)