Ελλάδα -> Κυκλάδες
ΚυκλάδεςΑμοργόςΑνάφηΆνδροςΑντίπαροςΊοςΚέαΚίμωλοςΚύθνοςΜήλοςΜικρές ΚυκλάδεςΜύκονοςΝάξοςΠάροςΣαντορίνηΣέριφοςΣίκινοςΣίφνοςΣύροςΤήνοςΦολέγανδρος
Ελλάδα

ΟΙ ΜΑΓΕΥΤΙΚΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Οι Κυκλάδες είναι μια ομάδα 24 κατοικημένων και 15 ακατοίκητων νησιών, που είναι εγκατεσπαρμένα στο κεντρικό Αιγαίο, απέναντι από την Αττική και την Πελοπόννησο. Μαζί με τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και τα Επτάνησα αποτελούν ίσως τις πιο τουριστικές περιοχές της Ελλάδας τόσο για τους ξένους επισκέπτες όσο και για τους Έλληνες.

1. Ιστορία: Το πρώτο όνομα των Κυκλάδων είναι "Μινωίδες νήσοι". Από τον 5ο αι. π. Χ. αναφέρονται με το σημερινό τους όνομα από τον Ηρόδοτο. Τα νησιά κατοικούνταν από την 5η χιλιετία. Πρώτοι κάτοικοι αναφέρονται οι Κάρες, οι Λέλεγες και οι Φοίνικες. Επί του Μίνωα οι Κρήτες έδιωξαν τους Κάρες, εγκαταστάθηκαν στις Κυκλάδες και δημιούργησαν τον Κυκλαδικό πολιτισμό, που αποκαλύπτεται συνεχώς με τις αρχαιολογικές ανασκαφές και προκαλεί θαυμασμό για την χαρούμενη τεχνοτροπία του.

Μετά την έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (1250 π. Χ.) και την καταστροφή της Κρήτης από τα παλιρροϊκά κύματα, οι Κυκλάδες υποτάχτηκαν στο μυκηναϊκό κράτος. Μετά την κάθοδο των Δωριέων (1100 π. Χ.) αποικίστηκαν από Ίωνες που κατέφυγαν εκεί, εκτός από τη Μήλο και τη Θήρα που κατοικήθηκαν από Δωριείς. Κατά τον Β΄ αποικισμό οι Κυκλάδες γνώρισαν νέα ακμή και πολλά νησιά ίδρυσαν δικές τους αποικίες στη Χαλκιδική, Μίλητο, Προποντίδα και Λιβύη. Στους Περσικούς πολέμους τα νησιά καταλήφθηκαν και λεηλατήθηκαν από τους Πέρσες, αλλά μετά τις νίκες των Ελλήνων εντάχθηκαν στην Α΄ Αθηναϊκή Συμμαχία (478 π.Χ.). Τέλος, υποτάχθηκαν στο Φίλιππο της Μακεδονίας το 338 π.Χ. και το 2ο αι. μ.Χ. στους Ρωμαίους.

Στα βυζαντινά χρόνια υπέφεραν από τις επιδρομές των Σλάβων και ιδίως των Σαρακηνών. Το 1207 υποτάχθηκαν στους Ενετικούς οίκους Γκίζη και Σανούδου, ενώ επί Τουρκοκρατίας υπέστησαν πολλές πειρατικές επιδρομές ιδίως από τον αρχηγό του τουρκικού στόλου Χαϊρεντίν Βαρβαρόσσα (1537), ο οποίος λεηλάτησε τα πάντα και πήρε μαζί του πολλούς αιχμαλώτους. Στη συνέχεια, απέκτησαν μια υποτυπώδη αυτονομία και, για ένα διάστημα, περιήλθαν στην κατοχή των Ρώσων. Οι Κυκλάδες στην Επανάσταση προσέφεραν πολλές υπηρεσίες στον Αγώνα του 1821.

2. Πολιτική – γεωγραφία: Οι Κυκλάδες το όνομά τους το οφείλουν στην κυκλική σχεδόν τοποθέτηση των νησιών γύρω από το ιερό νησί της αρχαιότητας, τη Δήλο, με τον ονομαστό ναό του θεού Απόλλωνα.

Όλα αυτά τα νησιά αποτελούν το νομό Κυκλάδων που έχει πληθυσμό 109.956 κατοίκους με πρωτεύουσα την Ερμούπολη της Σύρου.

3. Γεωλογικές πληροφορίες: Όπως μπορούμε να δούμε στο χάρτη, τα 35 νησιά των Κυκλάδων περικλείονται μεταξύ του Μυρτώου πελάγους στα δυτικά, του Κρητικού πελάγους στα νότια και του Ικάριου πελάγους στα ανατολικά. Είναι διατεταγμένα σε τρεις επάλληλες σειρές και προήλθαν – όπως και τα άλλα νησιά του Αιγαίου – από την καταβύθιση της Αιγηίδας πριν από χιλιάδες χρόνια, με αποτέλεσμα να σκεπαστεί αυτή από τα νερά της θάλασσας, εκτός από τις κορυφές των βουνών της, που αποτέλεσαν τα νησιά των Κυκλάδων και του υπόλοιπου Αιγαίου. Οι τρεις αυτές σειρές των νησιών έχουν ίδια σύσταση πετρωμάτων με της Στερεάς και ίδια κατεύθυνση των βουνών (ΒΑ προς ΝΑ). Έτσι έχουμε:

α) την ανατολική σειρά, που αποτελεί προέκταση της Εύβοιας, με τα νησιά Άνδρο, Τήνο, Μύκονο, Ρήνεια, Δήλο, Νάξο και Αμοργό.

β) τη μεσαία σειρά με τα νησιά Γυάρο, Σύρο, Πάρο, Αντίπαρο, Σίκινο, Ίο, Θήρα και Ανάφη. γ) τη δυτική σειρά, που είναι προέκταση της Λαυρεωτικής χερσονήσου, με τα νησιά Μακρόνησο, Κέα, Κύθνο, Σέριφο, Σίφνο, Κίμωλο, Μήλο και Φολέγανδρο. Απ' όλα αυτά τα νησιά, η Μήλος, Αντίμηλος, η Κίμωλος και η Θήρα είναι ηφαιστειογενή και σχηματίστηκαν αργότερα από τα υπόλοιπα από εκρήξεις ηφαιστείων.

4. Κλίμα: Το κλίμα των Κυκλάδων είναι εύκρατο με ήπιους χειμώνες και δροσερά καλοκαίρια. Η θερμοκρασία του Ιανουαρίου κυμαίνεται στους 10° με 16° C, ενώ του Ιουλίου και Αυγούστου στους 24° με 26° C. Οι ισχυροί ΒΑ και ΒΔ καλοκαιρινοί άνεμοι (μελτέμια) συντελούν στην ξηρότητα του κλίματος και στις συχνές θαλασσοταραχές. Η ηλιοφάνεια είναι μεγάλη και οι βροχοπτώσεις περιορισμένες, ιδίως στα νότια.

5. Οικονομία: Βασική πηγή εσόδων για τους κατοίκους των Κυκλάδων είναι ο τουρισμός, η εμπορική ναυτιλία και η αλιεία. Η γεωργία και η κτηνοτροφία είναι μικρή. Κυριότερα προϊόντα των Κυκλάδων είναι λάδι, εσπεριδοειδή, κηπευτικά, μέλι (Σικίνου), μάρμαρα (Τήνου), σμύριδα Νάξου, ελαφρόπετρα και θηραϊκή γη (Θήρας), πωρόλιθος (Κιμώλου), θειάφι (Μήλου) κ.ά.

6. Αξιοθέατα: Οι Κυκλάδες έχουν πολλά φυσικά, ιστορικά και λαογραφικά αξιοθέατα. Οι γραφικοί οικισμοί με τα πέτρινα καλντερίμια, οι αρχαιότητες, τα κάτασπρα εκκλησάκια, οι κρυστάλλινες παραλίες κι οι χρυσές αμμουδιές, τα φολκλορικά στοιχεία, τα πλούσια μαγαζάκια, τα εκλεκτά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια συνθέτουν μια εικόνα σπάνιας ομορφιάς και δημιουργούν μια παραδεισένια περιοχή που ελκύουν σαν μαγνήτης τους ξένους και Έλληνες τουρίστες.