Έβρου
ΕλλάδαΘράκη

ΝΟΜΟΣ ΕΒΡΟΥ

Η Αλεξανδρούπολη είναι η πρωτεύουσα του νομού Έβρου. Ο Φάρος είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης. Χτίστηκε το 1880 και είναι ο ψηλότερος φάρος της Ελλάδας με ύψος 27 μέτρα. Ο επισκέπτης της Αλεξανδρούπολης μπορεί να θαυμάσει την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της περιοχής στο Ιστορικό - Λαογραφικό Μουσείο, στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο Αλεξ/πολης και στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Μαΐστρο.Στην Μάκρη εκτός από τις πανέμορφες παραλίες μπορεί κανείς να επισκεφθεί την Σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου ενώ στα Δίκελλα τον αρχαιολογικό χώρο της Μεσημβρίας - Ζώνης. Στην εκτεταμένη ακτογραμμή Αλεξανδρούπολης - Δικέλλων, μήκους 20 χλμ., υπάρχει πλήθος τουριστικών υποδομών όπως camping, ξενοδοχεία, χώροι εστίασης και αναψυχής και οργανωμένες πλαζ. Στη διαδρομή Άβαντα - Αισήμης κυριαρχεί το βυζαντινό φρούριο, ενώ στην περιοχή Πόταμος το Σπήλαιο των Αγίων Θεοδώρων με εκπληκτικές βραχογραφίες.Στο Δήμο Τραϊανούπολης, στον αρχαιολογικό χώρο του χωριού Λουτρά, σώζεται το κτίσμα ΧΑΝΑ. Δίπλα σε αυτό βρίσκονται τα ιαματικά λουτρά τα οποία λειτουργούν πλέον σε σύγχρονες εγκαταστάσεις. Στον ίδιο χώρο στεγάζεται το Κέντρο Ενημέρωσης του Δέλτα του Έβρου και η έδρα του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών.Το Δέλτα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε ως ένα ζωντανό μουσείο. Στην ευρύτερη περιοχή του υγροβιότοπου αναπτύσσονται περισσότερα από 350 φυτικά είδη.Όσο για τα πουλιά έχουν καταγραφεί 316 είδη πουλιών.Τέλος στις Φέρες υπάρχει η Μονής της Παναγίας Κοσμοσώτειρας, πιστό αντίγραφο της Αγίας Σοφίας, που είναι το μνημείο της Θράκης και ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της Ελλάδος και των Βαλκανίων. Στις Φέρες μπορούμε να επισκεφθούμε το Λαογραφικό Μουσείου του Ν. Γκότση και μέσω του Τουριστικού Περιπτέρου των Φερών να περιηγηθούμε στο Ανατολικό Τμήμα του Δέλτα του Έβρου.

Το Σουφλί είναι η πόλη του μεταξιού. Το Μουσείο Μετάξης στεγάζεται στο εκπληκτικό νεοκλασικό αρχοντικό Κουρτίδη που χτίστηκε το 1885. Είναι ένα ζωντανό μουσείο που ξεκινά από την εκκόλαψη του σπόρου, προχωρά στην εκτροφή του μεταξοσκώληκα , στην παραγωγή του μεταξιού, στην επεξεργασία του και φτάνει μέχρι την ύφανση και την αριστουργηματική ψιλοβελονιά του Τσεβρέ.Το δάσος της Δαδιάς είναι μία ενδιαφέρουσα εμπειρία για κάθε επισκέπτη, διότι συγκεντρώνει 36 είδη αρπακτικών πτηνών από τα 39 που υπάρχουν στην Ευρώπη και άγρια ζώα, που τείνουν να εξαφανιστούν. Η παρατήρηση τους γίνεται αβίαστα στο φυσικό τους περιβάλλον από το παρατηρητήριο με κιάλια. Στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς μπορούμε να επισκεφθούμε την ομώνυμη Μονή ενώ στην περιοχή της Κορνοφωλιάς το Μοναστήρι της Παναγίας Πορταΐτισσας. Στο χωριό Φυλακτό του δήμου Τυχερού υπάρχει το απολιθωμένο δάσος το οποίο συνδέεται άμεσα με την ηφαιστειακή δράση που υπήρχε στην περιοχή πριν 25.000.000 χρόνια.Στο Τυχερό, έδρα του ομώνυμου δήμου, κυριαρχεί η λίμνη του Τυχερού, που περιβάλλεται από σύγχρονες και οργανωμένες εγκαταστάσεις, που προσφέρονται για αθλητικές και πολιτιστικές δραστηριότητες. Τέλος από το χωριό Λευκίμη ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στη νότια πλευρά του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου.

Το Διδυμότειχο είναι η μεγαλύτερη βυζαντινή πόλη του 8ου-9ου αιώνα στην Ευρώπη. Υπήρξε για αρκετές περιόδους πρωτεύουσα του Βυζαντίου.Αξίζει να επισκεφτείτε το Κάστρο όπου αποτυπώνονται στιγμές βυζαντινής ιστορίας, την Φυλακή του Καρόλου, όπου λέγεται ότι εκεί φυλακίστηκε ο Κάρολος ο 12ος, βασιλιάς της Σουηδίας, την Αγία Αικατερίνη και τους Βυζαντινούς τάφους.Η Μητρόπολη του Αγίου Αθανασίου, στη νότια πλευρά του Κάστρου, χτίστηκε το 1834 πάνω σε μοναστηριακό συγκρότημα και κάτω από το δάπεδο της έχει εντοπισθεί τμήμα κατακόμβης.Στην πόλη μπορεί κάποιος να επισκεφθεί την Πινακοθήκη, το Λαογραφικό Μουσείο, το Πολεμικό Μουσείο, το Τέμενος, το Λουτρό των Ψιθύρων,τα Σπήλαια και τέλος την Πλωτινούπολη. Κάθε χωριό του Διδ/χου παρουσιάζει κάποιο ξεχωριστό ενδιαφέρον. Αξίζει να αναφέρουμε τους Μεταξάδες, για τα δίπατα αρχοντικά αριστουργήματα, το Παλιούρι, το Πύθιο, με το ομώνυμο βυζαντινό κάστρο, καθώς και τον σιδηροδρομικό σταθμό που είναι ένας από τους ομορφότερους στην Ελλάδα.Τέλος στον ορεινό όγκο του δήμου Ορφέα κυριαρχούν οι ορεσίβιοι Πομάκοι, οργανωμένοι σε μικρά χωριουδάκια τέλεια εναρμονισμένα με το φυσικό τοπίο. Στην περιοχή αξίζει να επισκεφθούμε τις βραχογραφίες, τους προϊστορικούς τάφους καθώς και τον τεκέ της Ρούσας - Γονικού.

Η Ορεστιάδα έχει πάρει το όνομά της από τον Ορέστη τον υιό του Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Η σημερινή πόλη της Ορεστιάδας είναι η έδρα του ομώνυμου δήμου και κτίστηκε το 1923 μετά την εγκατάλειψη της παλιάς Ορεστιάδας που παραδόθηκε στους Τούρκους.Στο Λαογραφικό της Μουσείο ο επισκέπτης θα δει παραδοσιακές στολές κεντημένες με τον δικέφαλο αετό, στολές αντρών και γυναικών που φημίζονται για την αρμονία των σχεδίων τους, υφαντά, είδη που χρησιμοποιούσαν στο νοικοκυριό, χειροποίητα σκαλιστά καθώς και το πρώτο ιερό Ευαγγέλιο σε Τούρκικη γλώσσα με Ελληνικά στοιχεία του τυπώθηκε στη Ζυρίχη. Στη νέα Βύσσα μπορεί κανείς να επισκεφτεί το παραδοσιακό εργαστήρι κατασκευής σκούπας, χορτόσκουπας, σόργον-σάρωθρον.Στις Καστανιές, στις όχθες του ποταμού Άρδα, κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου διοργανώνεται το Φεστιβάλ Νέων. Πλήθος κόσμου από όλη την Ελλάδα επισκέπτεται την περιοχή για να παρακολουθήσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις.Στον Δήμο Κυπρίνου μετά από πρόσφατες ανασκαφές ανακαλύφθηκαν στην Μικρή Δοξιπάρα - Ζώνη αρχαιολογικά ευρήματα τύμβου καθώς επίσης και πέντε άμαξες ρωμαϊκής περιόδου.Ο Δήμος Τριγώνου είναι το τμήμα της πεδιάδας του Έβρου που περικλείεται από τον ποταμό Άρδα και τον Έβρο. Μέσα στο Τρίγωνο βρίσκονται 17 χωριά μεταξύ των οποίων τα Πετρωτά, με τους παλιούς κυλινδρόμυλους, το Ορμένιο, που αποτελεί την βόρεια είσοδο της χώρας ενώ στο χωριό Κριός βρέθηκαν χαυλιόδοντες, τμήματα γνάθου & γομφία ενός μαστόδοντου που χρονολογήθηκαν στα 5-3 εκατομ. χρόνια.